Voiculescu: Tema reducerii TVA la alimentele de bază trebuie luată în serios

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, consideră că a venit momentul ca tema reducerii TVA la alimentele de bază să fie luată în serios, argumentând că România are cel mai mic randament la colectarea acestei taxe.

RomaniaTV.net
10 oct. 2013, 12:11
Voiculescu: Tema reducerii TVA la alimentele de bază trebuie luată în serios

„În termeni de proporţie din PIB, România a pierdut numai în 2011 aproximativ 10,3 miliarde de euro din TVA necolectat (conform unui raport dat publicităţii de Comisia Europeană în luna septembrie 2013). Însă, aşa cum am susţinut şi în cazul combaterii evaziunii fiscale, pentru ca România să reuşească să-şi încaseze veniturile care se pierd anual este nevoie de o abordare integrată”, a arătat Dan Voiculescu, joi, într-o postare pe blogul personal.

În opinia acestuia, exemplul reuşit este scăderea TVA-ului la pâine, care a determinat majorarea cu 10% a producţiei fiscalizate în luna septembrie 2013.

„Poate este momentul ca tema reducerii TVA-ului la alimentele de bază (ulei, zahăr, iaurt şi lapte de consum) să fie luată în serios şi privită ca o soluţie economică. Aşa cum am mai zis, această măsură asigură efecte benefice multiple: diminuează evaziunea fiscală, asigură venituri suplimentare la buget, încurajează consumul şi stimulează producţia internă. Aşadar, echilibrăm bugetul şi creştem nivelul de trai al categoriilor vulnerabile. Preţul alimentelor de bază trebuie să fie accesibil tuturor românilor, fie ei pensionari, bugetari sau asistaţi social”, a mai spus preşedintele fondator al PC.