Voiculescu: Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. Felicitări domnului ministru Ciucă pentru o decizie înţeleaptă!

MApN va contribui şi la asigurarea echipelor mobile de vaccinare, la solicitarea autorităţilor locale, cu precădere în zonele izolate şi greu accesibile.

11 mart. 2021, 23:32
Voiculescu: Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. Felicitări domnului ministru Ciucă pentru o decizie înţeleaptă!

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. El l-a felicitat pe ministrul Apărării, Nicolae Ciuc, „pentru o decizie înţeleaptă”.

„Toate centrele de vaccinare ale MAPN vor fi deschise publicului. Felicitări domnului ministru Ciucă pentru o decizie înţeleaptă!”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook, joi seară.

Ministerul Apărării Naţionale a făcut precizări, miercuri, în scandalul publicării datelor referitoare la vaccinare, precizând că acuzele publice la adresa ministerului şi a personalului militar sunt de neînţeles. Conform ministerului, până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare şi personal civil în activitate în cadrul ministerului, iar diferenţa până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari şi membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi). Instituţia precizează şi că în situaţiile punctuale unde se va constata că regulile nu au fost respectate, vor fi luate de urgenţă măsurile legale. MApN a solicitat Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 publicarea constantă a datelor privind activitatea centrelor de vaccinare coordonate de MApN.

”Acuzele publice la adresa Ministerul Apărării Naţionale şi a personalului militar sunt de neînţeles. Atribuţiile MApN în cadrul campaniei naţionale de vaccinare a populaţiei împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 au fost stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România – document avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin HG 1031 din 2020, cu modificările şi completările ulterioare, adoptată de Guvernul României inclusiv cu avizul Ministerului Sănătăţii, şi a altor documente care reglementează activităţi pentru gestionarea efectelor pandemiei. Subliniem faptul că unele exprimări din spaţiul public induc ideea falsă că centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar fiind, chipurile, menite să acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici şi proceduri netransparente, în detrimentul populaţiei civile. Înfiinţarea centrelor de vaccinare de către MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sănătăţii, prin extinderea capabilităţilor de administrare a vaccinului la nivel naţional, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN ci şi a celui din alte instituţii ale sistemului naţional de apărare şi, în anumite situaţii, chiar pentru persoane civile, în conformitate cu procedurile derulate prin platforma unică de programare”, a explicat ministerul.

În plus, MApN va contribui şi la asigurarea echipelor mobile de vaccinare, la solicitarea autorităţilor locale, cu precădere în zonele izolate şi greu accesibile.

Recorder a anunţat miercuri că a obţinut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie.

Datele arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia naţională de vaccinare. iar peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populaţia generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani şi chiar înaintea unor cadre medicale.

”Cele mai flagrante situaţii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balş“ şi la Centrul Militar Casa Armatei din Focşani. La „Balş“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile şi în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care aşteptau vaccinul. La Casa Armatei din Focşani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparţine centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare”, relatează Recorder.

Altă situaţie care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din Bucureşti. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esenţiali), deşi la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinaţi au fost înregistraţi în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituţiilor din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică, securitate naţională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparţine Serviciului Român de Informaţii.

”Fără a fi un fenomen de proporţii, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare şi s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituţiilor de forţă care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia naţională de vaccinare”, menţionează sursa citată.

STUDIU: Cum ştii dacă ai avut Covid-19, dar ai fost asimptomatic


loading...