Volksbank a luat pulsul mediului de business local

Volksbank România a derulat în perioada 11 septembrie - 8 octombrie proiectul „Romania pe profit", prin care reprezentanţii băncii au făcut turul ţării pentru inaugurarea celor 10 centre de business dedicate sectorului corporate si IMM şi pentru a discuta cu antreprenorii locali despre situaţia regiunilor în care activează şi despre posibile soluţii de repornire a creditării.
Romania TV
10 oct. 2014, 09:52
Volksbank a luat pulsul mediului de business local

Chiar dacă piața nu mai este caracterizată de optimismul din anii de crestere economica, antreprenorii tre¬buie sa invete sa recunoasca opor¬tunitatile si sa se adapteze la contextul economic actual.

Prin organizarea acestor dezbateri, reprezentanții Volksbank şi-au propus să afle problemele de care se lovesc oamenii de afaceri locali in desfasurarea activitatii lor, dar mai ales au încercat să găseasca solutii sustenabile pentru dezvoltarea antreprenoriatului si a mediului de business autohton.

În perioada de creștere economică, dezvoltarea IMM-urilor a fost susţinută de investiţii străine directe şi de know-how-ul adus de acestea. Criza economică a reprezentat o lecţie severă pentru IMM-urile româneşti, care au fost nevoite să se maturizeze și să inoveze pentru a se putea adapta la mediul economic dificil.

Intr-un clasament al celor mai aprinse teme de discuție din cadrul dezbaterilor, pe primele locuri se situeaza problema garanţiilor imobiliare, fiscalitatea, lipsa interesului politic pentru atragerea de investitori străini, cererea redusă de pe piata interna şi barierele birocratice.

„Noi le-am explicat antreprenorilor ca ne-am schimbat şi ne uităm acum mai mult la fluxurile de cash pe care le generează și contractele pe care aceștia le-au încheiat cu partenerii lor de afaceri. Nu vrem să fim administratori de imobile sau de parcuri, încercăm să le înţelegem business-ul şi să oferim soluţii de finanţare adaptate pentru fiecare”, potrivit lui Bogdan Neacşu, Vicepreşedintele pe corporate al Volksbank.

Pe lângă lipsa unor facilităţi din partea statului, antreprenorii se lovesc şi de vânzările reduse în piaţa internă, din cauza prelungirii crizei, ceea ce afectează mai mult activitatea lor decât costul creditelor.

Dacă în regiunea de Vest antreprenorii locali consideră că multinaţionalele, capitalul şi băncile străine au ridicat zona, regiunea de Nord-Est se simte neglijată atât de sistemul politic, cât și de atenția investitorilor.

Printre problemele întâmpinate de oamenii de afaceri din zona Moldovei se numără lipsa infrastructurii, a unui aeroport modern, taxele ridicate şi lipsa de predictibilitate legislativă, care afectează percepţia investitorilor străini.

Antreprenorii, secați de capital după anii grei de criză, au sperat că fondurile europene vor fi soluția de salvare, însă birocrația și controlul strict au determinat ca mulți să renunțe să mai acceseze această sursă, chiar dacă este gratis.

Cei prezenţi la întâlnirile organizate de Volksbank au spus că au renunţat la multe proiecte din cauza termenului lung în care îşi primesc banii, a contractelor de consultanţă care sunt costisitoare, dar şi a controalelor.

„Eu am primit un răspuns fix după doi ani, când uitasem şi ce voiam să fac”, a menţionat un antreprenor prezent la discuții.

Oamenii de afaceri din Moldova sunt nemultumiţi şi de dimensiunea coeficientului de finanţare pentru atragerea de fonduri europene, dorind ca acesta să fie micşorat de la 50% la 5-10%, iar birocraţia să se reducă.

Cei mai mulţi afacerişti ieşeni nu au 500.000 de euro cofinanţare pentru un proiect de un milion de euro. Dar dacă UE aprobă un proiect de dezvoltare în valoare de un miliard de euro şi cofinanţat de ei cu 90%, facem noi cumva rost de celelalte 100 milioane, au agreat cei prezenţi la inaugurarea Centrului de Business din Iaşi.

Investiţiile în zona de Nord-Est a ţării reprezintă doar 2-3% din total investiţii, ceeea ce denotă că zona nu este atractivă pentru străini, iar antreprenorii și finanțiștii îşi doresc să lucreze împreună cu politicienii pentru ridicarea regiunii.

O altă problemă cu care se confruntă toate companiile de la nivel local, atât cele româneşti, cât şi cele străine, este lipsa forţei de muncă specializate şi implicit a şcolilor profesionale.

Antreprenorii și-ar dori avantaje fiscale pentru pregătirea angajaților și deschiderea unor școli profesionale.

În acelaşi timp, oamenii de afaceri din zona Constanţei se plâng de costurile locale, în special preţul la gigacalorie, Constanţa plătind printre cele mai scumpe facturi la încălzire din ţară.

Antreprenorii din Braşov şi Sibiu au fost singurii care s-au arătat optimiști, fiind încrezători că zonele lor vor creşte mult mai rapid decât media naţională, bazându-se pe fluxul investitorilor străini care vor continua să vină în zonele unde există forţă de muncă calificată, în special pe zona industrială.

Volksbank a deschis centre de business in București, Ploiești, Brasov, Sibiu, Cluj, Oradea, Timișoara, Iași, prin care își propune să cunoască mai bine afacerile antreprenorilor locali și astfel să ofere consultanță de specialitate și servicii dedicate.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african