Volkswagen, somată de UE şi Comisia Europeană să repare toate maşinile afectate de scandalul Dieselgate

Autoritățile pentru protecția consumatorilor din Uniunea Europeană și Comisia Europeană au transmis, joi, o scrisoare comună grupului Volkswagen, în care îi solicită să repare, până la finele anului, toate autovehiculele afectate de scandalul "Dieselgate", o dovadă a nemulțumirii autorităților față de răspunsul producătorului german la scandalul emisiilor.

07 sept. 2017, 12:45
Volkswagen, somată de UE şi Comisia Europeană să repare toate maşinile afectate de scandalul Dieselgate

După ce, în 2015, a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante, Volkswagen a promis miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe deținătorii de autovehicule diesel din SUA. Însă, până acum, Volkswagen a refuzat să adopte o măsură similară pentru cele 8,5 milioane de vehicule din Europa implicate în acest scandal, din cauza diferențelor existente în legislație. În schimb, Volkswagen s-a angajat să asigure repararea tuturor autovehiculelor din UE afectate, până în toamna anului 2017.

Joi, autoritățile pentru protecția consumatorilor din cele 28 de state membre UE, sub coordonarea Autorității pentru consumatori și piețe din Olanda, și Comisia Europeană au trimis o scrisoare în care solicită Volkswagen să confirme, în termen de o lună, că va respecta acest plan.

Numai acționând împreună, autoritățile se pot asigura că legislația UE privind protecția consumatorilor este respectată pretutindeni în Uniune. Poziția comună adoptată astăzi le demonstrează consumatorilor din UE că, atât autoritățile pentru protecția consumatorilor din statele membre, cât și Comisia Europeană, sunt de partea lor și nu vor accepta jumătăți de măsură„, a declarat comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova.

În scrisoarea trimisă directorului general de la Volkswagen se solicită ca grupul să îi informeze în mod individual pe consumatori, cât mai curând posibil, cu privire la reparații, să ofere o garanție obligatorie din punct de vedere juridic conform căreia performanța globală a autovehiculului nu va fi afectată în urma reparației și să fie pregătit să prelungească perioada în care software-ul poate fi reparat gratuit oricât va fi necesar, pentru a-și respecta obligația de a se asigura că toate autovehiculele respectă legislația UE privind protecția consumatorilor.

Autoritățile pentru protecția consumatorilor din UE solicită Volkswagen să transmită un răspuns în termen de o lună și să participe la un dialog la nivel european. Cu toate acestea, va fi la latitudinea fiecărui stat membru să decidă ce măsuri va lua în continuare dacă Volkswagen nu va reacționa la poziția comună sau dacă nu se va putea ajunge la un acord.