Volodimir Zelenski a vorbit cu Joe Biden şi a convocat Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei

Decizia vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.
Filip Stan
21 feb. 2022, 20:32
Volodimir Zelenski a vorbit cu Joe Biden şi a convocat Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei

UPDAATE: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că a vorbit la telefon cu omologul său american, Joe Biden, despre decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, anunţă AFP.

„Am discutat despre evenimentele din ultimele ore cu preşedintele Statelor Unite”, a scris el pe Twitter într-o primă reacţie, chiar înainte de începerea şedinţei Consiliului naţional de securitate şi apărare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat o ședință a Consiliului Național de Securitate și Apărare. „În legătură cu declarațiile făcute la o ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, el a purtat consultări urgente cu Macron și Scholz și a convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare”, se arată în comunicat.

Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a regiunilor Doneţk şi Lugansk

Decizia vine în contextul în care Rusia recunoaște independența celor două regiuni. Preşedintele rus Vladimir Putin va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, informează AFP.

Ucraina cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Ucraina a cerut luni o reuniune „imediată” a Consiliului de Securitate al ONU, în contextul ameninţării unei invazii ruse, relatează AFP şi Reuters.

„La solicitarea preşedintelui Volodimir Zelenski, cer oficial consultări imediate ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU în numele articolului 6 al memorandumurilor de la Budapesta”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba.

Cererea se bazează pe un acord din 1994 care garantează integritatea şi securitatea fostei republici sovietice în schimbul renunţării la armele nucleare moştenite de la fosta URSS.

Criza din Ucraina. Lavrov anunţă o nouă întâlnire cu Blinken, care va avea loc joi la Geneva
Potrivit Reuters, scopul vizat ar fi discutarea paşilor practici pentru a garanta securitatea ţării sale şi dezescaladarea tensiunilor cu Rusia. Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Criza ucraineană: Reuniune extraordinară a OSCE, care îndeamnă la dialog

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a organizat luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o soluţie pentru criza asupra Ucrainei, reuniune înaintea căreia secretarul general al OSCE a îndemnat la „dialog”, informează AFP.

„Vom informa statele cu privire la eforturile noastre şi posibilele mijloace de a avansa. Trebuie ca toate canalele pentru dialog să fie deschise”, a notat pe Twitter înainte de reuniune secretara generală a organizaţiei, Helga Schmid.

Ucraina i-a cerut săptămâna trecută OSCE organizarea acestei reuniuni, pentru a discuta despre „rapida deteriorare a situaţiei securitare pe teren”.

Observatorii OSCE au înregistrat în ultimele zile o recrudescenţă a luptelor între rebelii separatişti proruşi şi armata ucraineană în estul Ucrainei, cu sute de atacuri de mortier şi artilerie. Conflictul din estul Ucrainei durează din 2014 şi a făcut până acum circa 14.000 de morţi.

Aceste încălcări ale armistiţiului intervin în timp ce SUA acuză Rusia că intenţionează să invadeze Ucraina şi că a masat circa 150.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, planuri dezminţite de Moscova.

Michael Carpenter, ambasadorul american la OSCE, a îndemnat Rusia, în timpul reuniunii care a avut loc în spatele uşilor închise, „să înceteze provocările sale periculoase”. „Să revenim la masa negocierilor înainte ca noi vieţi omeneşti să fie pierdute”, a declarat el, potrivit unui comunicat trimis presei.

OSCE, a cărei preşedinţie prin rotaţie este asigurată în prezent de Polonia, are sediul la Viena. Ea numără 57 de ţări membre, printre care Rusia, SUA şi Ucraina

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!