Volodimir Zelenski a vorbit despre „noua politică de genocid a Rusiei”: „Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă”

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat într-un nou discurs că Rusia folosește foametea drept armă asupra ucrainenilor.

27 nov. 2022, 11:04
Volodimir Zelenski a vorbit despre „noua politică de genocid a Rusiei”: „Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă”

Volodimir Zelenski a vorbit despre primul Summit Internațional privind Securitatea Alimentară care a avut loc vineri, la Kiev,data fiind aleasă special pentru a comemora victimele Holodomorului din 1932-1933, una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor.

„Ucrainenii au trecut prin genocid. Și astăzi facem tot posibilul și imposibilul pentru a opri noua politică de genocid a Rusiei, Una nouă, dar similară cu cea care a ucis milioane de oameni în secolul al XX-lea. Și nu luptăm doar împotriva agresiunii. Pas cu pas, creăm un sistem care va opri agresiunea, va demonta consecințele acesteia și va garanta securitatea pe termen lung, securitatea Ucrainei, a întregii Europe și a lumii.

Securitatea alimentară este unul dintre elementele cheie ale stabilității globale. Aici este cel mai evident rolul Ucrainei. Datorită inițiativei noastre de export de cereale din trei porturi de la Marea Neagră, am trimis aproximativ 12 milioane de tone de alimente pe piața mondială. 40 de țări ale lumii. Din această cantitate, mai mult de două milioane și jumătate de tone sunt destinate țărilor care nu sunt doar lipsite  de alimente, ci și se află într-o criză gravă.

Ca parte a Programului Alimentar al ONU, am ajutat țări în care oamenii sunt înfometați sau pe ounctul de a muri de foame. Printre acestea se numără Etiopia și Yemen. Am ajutat și Somalia și Afganistanul. Și acesta este doar începutul.

Citește și: Zelenski îl critică pentru prima dată pe Vitali Kliciko, primarul Kievului: „Vă rugăm să fiţi atenţi. Ne aşteptăm la muncă de calitate de la primărie”

Astăzi, am anunţat oficial lansarea noii noastre iniţiative umanitare. Cereale din Ucraina. Şi avem deja acorduri cu mulţi parteneri.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia, Qatar, Canada, Norvegia, Ţările de Jos, Finlanda, Belgia, Lituania, Republica Cehă, Italia, Austria, Spania, Suedia, Slovenia, Elveţia şi altele. Peste 20 de ţări au susţinut summitul nostru privind securitatea alimentară. Suma totală pe care am strâns-o pentru Cereale din Ucraina este deja de aproximativ 150 de milioane de dolari. Continuă munca. Pregătim aproximativ 60 de nave.

Cu toţii nu trimitem doar produse alimentare ucrainene în acele ţări care suferă cel mai mult de pe urma crizei alimentare. Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă. Dacă nu ar fi fost alimentele ucrainene, dacă nu ar fi fost colaborarea cu partenerii noştri, nu s-ar fi menţinut stabilitatea socială în regiuni ca Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. Este exact ce şi-a dorit Rusia. Trebuie şi putem! Să nu permitem asta”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și: Volodimir Zelenski, avertisment de ultimă oră: ”Agresiunea Rusiei este îndreptată împotriva întregii Europe”

Președintele a încurajat, din nou, ca populația să folosească energia electrică cumpătat.

„Astăzi, inginerii noştri din energie au continuat eforturile de restaurare a sistemului, iar acum avem mai multe oportunităţi de a genera şi furniza energie electrică. Dar, din păcate, nu este suficient pentru ca resursele să fie complet stabile. Din această dimineaţă, faţă de seara trecută jumătate din numărul de abonaţi au fost deconectaţi de la reţea. Cu toate acestea, în 14 regiuni şi în Kiev există încă restricţii pentru mai mult de o sută de mii de abonaţi în fiecare dintre regiuni. Dacă seara creşte consumul, numărul de întreruperi poate creşte. Acest lucru arată încă o dată cât de important este acum să economisiţi energie şi să o folosiţi raţional”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski a declarat că au fost eliberați din captivitatea rușilor 12 ucraineni.

„În această după-amiază, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra regiunii Dnipropetrovsk – asupra caselor particulare, asupra caselor obişnuite. Sunt răniţi. Au bombardat regiunea Doneţk, sudul şi alte regiuni. Rusia transformă această zi – ziua amintirii – într-o zi a terorii. Ocupanţii vor fi cu siguranţă traşi la răspundere pentru toate acestea. Şi îi vom alunga din pământul nostru.

Astăzi, am reuşit să eliberăm încă 12 ucraineni din captivitatea rusă. Dintre ei, trei sunt civili, doi sunt ofiţeri, iar şapte sunt soldaţi şi sergenţi. Doar în această săptămână am adus acasă 98 dintre oamenii noştri care erau în captivitate. Îi vom aduce pe toţi ceilalţi”, a adăugat președintele ucrainean.