Volodimir Zelenski acuză Rusia de genocid: Regiunea va fi nelocuibilă

Preşedintele american Joe Biden a folosit, de asemenea, cuvântul genocid, cu referire la comportamentul armatei ruse în agresiunea sa militară asupra Ucrainei. 

27 mai 2022, 06:29
Volodimir Zelenski acuză Rusia de genocid: Regiunea va fi nelocuibilă

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei, transmite vineri AFP.

„Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune.

Rusia practică „deportarea” şi „uciderea în masă a civililor” în Donbas, a continuat şeful statului ucrainean, potrivit căruia „toate acestea (…) sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”.

Criză în Transnistria. Preşedintele a demis guvernul nerecunoscut al regiunii separatiste
Acuzaţiile sale sunt un răspuns în oglindă la cele susţinute de Rusia, care şi-a justificat invazia printr-un presupus „genocid” comis de ucraineni împotriva populaţiei de limbă rusă din regiunea Donbas.

În luna aprilie, parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluţie care descria drept genocid acţiunile armatei ruse şi a îndemnat toate ţările şi organizaţiile internaţionale să procedeze în mod similar.

Preşedintele american Joe Biden a folosit, de asemenea, cuvântul genocid, cu referire la comportamentul armatei ruse în agresiunea sa militară asupra Ucrainei.

Nouă morţi, între care un bebeluş, în urma „bombardamentelor intense” în zone rezidenţiale din Harkov

Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor „bombardamente intense” în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, relatează CNN.

Printre cei ucişi se numără „o familie care pur şi simplu mergea pe stradă – un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum”, a spus Sinegubov.

El a descris şi artileria folosită şi a afirmat că ţintirea zonelor rezidenţiale din al doilea oraş ca marime din Ucraina ar putea avea ca scop doar „terorizarea” localnicilor.

Ruşii fac prăpăd cu rachetele termobarice. Imagini de coşmar de pe frontul din Donbas VIDEO

„Duşmanul a bombardat cu MLRS (sistem lansator de rachete multiple – n.r.) Smerch şi Uragan şi cu artilerie, modificare care este stabilită de experţii noştri militari. Conform datelor disponibile, bombardamentele au venit din nordul regiunii, unde trupele noastre îşi menţin poziţiile şi împing încet duşmanul spre graniţă. Aceasta este o zonă exclusiv rezidenţială, deci scopul acestui bombardament poate fi doar terorizarea localnicilor”, a spus el.

Oficialul a adăugat că districtele Shevchenkivskyi şi Kyivskyi au fost cele „bombardate intens”. El a spus că, pe lângă cei ucişi, 19 persoane au fost rănite, între care un copil de nouă ani.

„La acest moment forţele noastre armate îşi menţin ferm poziţiile şi nu se pune problema unei posibile capturări a oraşului Harkov”, a spus el.


loading...
Partenerii noștri