Zelenski, după ce a primit 100 de tancuri: „Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că anunţul SUA privind livrarea a 31 de tancuri Abrams 31 ţării sale este "un pas important pe calea spre victorie". Ucraina a mai primkt tancuri din Germnaia, Spania şi Polonia.

25 ian. 2023, 23:39
Zelenski, după ce a primit 100 de tancuri: „Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina”

Preşedintele Volodimir Zelenski, care miercuri a împlinit 45 de ani, a mulţumit în mesajul său zilnic pentru tancurile Leopard 2 şi Abrams pe care chiar în această zi a aflat că le va primi ţara sa, dar a subliniat că „viteza şi volumul” acestui ajutor sunt elementele-cheie în continuare, în timp ce următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante.

„Astăzi este o zi cu veşti extrem de bune pentru Ucraina. Există o coaliţie a tancurilor. Există o decizie de a lansa furnizarea de tancuri pentru apărarea noastră, tancuri moderne”, a spus Volodimir Zelenski, care a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, preşedintelui Joe Biden şi aliaţilor. El spune că în felul acesta este consolidată apărarea Europei. „Toate acestea dovedesc cel mai important fapt pentru lumea de astăzi – faptul că libertatea devine tot mai puternică. Iar modul în care lucrăm cu toţii împreună pentru a întări libertatea, pentru a apăra Ucraina şi Europa este o realizare istorică a liderilor care conduc acum”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Chestiunea-cheie acum este însă „viteza şi volumul”, a subliniat Volodimir Zelenski, explicând că este vorba despre viteza de pregătire a armatei ucrainene, dar şi despre viteza de furnizare a tancurilor către Ucraina şi în egală măsură de „volumul” de sprijin al partenerilor, adică numărul de tancuri.

Război în Ucraina. Navă sub pavilion turcesc, lovită de rachete la Herson. VIDEO
„Trebuie să formăm un pumn al tancurilor, un pumn al libertăţii, ale cărui lovituri nu vor lăsa tirania să se ridice din nou. Noi putem face acest lucru. Împreună şi doar în acelaşi mod în care am luat decizii astăzi, decizii importante”, a spus Zelenski.

Pe de altă parte, a punctat el, „este foarte important să existe progrese şi în alte aspecte ale cooperării în domeniul apărării” şi a menţionat furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi furnizarea de avioane, arătând că a vorbit în acest sens cu secretarul general al NATO.

Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, este important pentru noi să ne extindem cooperarea în domeniul artileriei, trebuie să ajungem la furnizarea de avioane către Ucraina. Şi acesta este un vis. Şi aceasta este o sarcină. O sarcină importantă pentru noi toţi”, a spus preşedintele ucrainean.

Atac fulger al trupelor speciale ucrainene asupra inamicilor ruşi: au omorât cel puţin 12 soldaţi ruşi, au distrus un tanc şi au luat un prizonier VIDEO
Cu cât mai mult sprijin de apărare primesc eroii noştri de pe front din partea lumii, cu atât mai repede se va pune capăt agresiunii Rusiei şi cu atât mai fiabile vor fi garanţiile de securitate pentru Ucraina şi pentru toţi partenerii noştri după război”, a argumentat el.

El a menţionat că a avut o întâlnire şi cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, iar discuţia s-a concentrat pe tema ucrainenilor care au fost deportaţi cu forţa în Rusia, atât adulţi, cât şi copii. „Avem nevoie de un mecanism pentru a proteja şi a întoarce astfel de oameni, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de deportare. Sunt încrezător că instituţiile ONU îşi pot arăta poziţia de lider în rezolvarea acestei probleme”, a spus Zelenski.

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, el a arătat că Rusia încearcă în mod constant să rupă apărarea ucraineană în regiunea Doneţk, unde sunt „zeci de atacuri inamice în fiecare zi”, dar şi sute de exemple de eroism din partea luptătorilor ucraineni.

În final, preşedintele Zelenski, care a împlinit miercuri 45 de ani, a mulţumit şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru toate cuvintele emoţionante şi mesajele de susţinere şi de felicitare pe care le-a primit de la „atât de mulţi oameni diferiţi” – colegi, militari, lideri, oameni obişnuiţi, ucraineni şi străini. „Cred că, de fapt, avem aceeaşi dorinţă, o dorinţă comună. Aceasta este victoria. O vom realiza. Facem totul de dragul victoriei Ucrainei. Şi se va întâmpla. Ştiu că aşa va fi”, a fost mesajul optimist pe care l-a transmis Volodimir Zelenski la finalul alocuţiunii sale.