Volodimir Zelenski, anunţul din buncărul de la Kiev care îl va enerva pe Putin de Ziua Muncii

Zelenski a mai spus că a vorbit recent din nou cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

01 mai 2022, 07:16
Volodimir Zelenski, anunţul din buncărul de la Kiev care îl va enerva pe Putin de Ziua Muncii
Zelenski neagă că Ucraina ar deţine arme chimice sau alte arme de distrugere în masă

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane.

Război în Ucraina: Generalul rus Andrei Simonov a fost ucis

El a spus că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”.

Lucrările de deminare continuă în zonele de nord, unde forţele ruse au fost alungate, a spus el, raportând că 69% din aşezările dezocupate au acum „autoguvernare locală cu drepturi depline”.

Ucraina este în discuţii cu partenerii privind creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei, a spus el şi se aşteaptă la o decizie cu privire la restricţiile petroliere în curând. „Dacă orice companie sau stat ajută Rusia să facă comerţ cu petrol, aceasta trebuie, de asemenea, să se confrunte cu sancţiuni”.

Zelenski a mai spus că a vorbit recent din nou cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cu premierul britanic Boris Johnson despre evenimentele recente şi cu premierul elveţian Ignazio Cassis pentru a-i mulţumi pentru rolul de mediere pe care îl deţine ţara şi pentru a discuta despre reconstrucţie.

„Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă”, a mai spus el în discursul de sâmbătă seară.

România anunţă că ar putea fabrica „Tatăl tuturor bombelor”, una dintre armele cu care Putin a lovit Ucraina
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin s-a întâlnit sâmbătă la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, informează lefigaro.fr.

Membră NATO şi aliat al Ucrainei, Turcia încearcă încă de la începutul războiului să faciliteze medierea între Moscova şi Kiev. Conţinutul discuţiilor nu a fost dezvăluit. Ibrahim Kalin a fost însoţit de ministrul adjunct de externe Sedat Onal.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi, pe 10 martie la nivel ministerial la Antalya (sud) şi pe 29 martie la Istanbul. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă acum să organizeze un summit la Istanbul între preşedintele rus Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Într-o conversaţie telefonică de joi cu omologul său rus, Recep Tayyip Erdogan „şi-a exprimat dorinţa de a stabili o pace durabilă în regiune cât mai curând posibil prin creşterea impulsului câştigat în timpul discuţiilor de la Istanbul”, potrivit preşedinţiei turce.