Volodimir Zelenski continuă circuitul prin Europa. Președintele Ucrainei s-a oprit din nou în Franța, pentru a lua cina cu Emmanuel Macron (VIDEO)

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, continuă seria vizitelor internaționale. Oficialul de la Kiev s-a întâlnit din nou cu președintele Franței, Emmanuel Macron, duminică.

15 mai 2023, 10:39
Volodimir Zelenski continuă circuitul prin Europa. Președintele Ucrainei s-a oprit din nou în Franța, pentru a lua cina cu Emmanuel Macron (VIDEO)

Zelenski a ajuns la Palatul Elysee de la Paris în weekend, pentru a lua cina cu președintele Franței, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei, la nivel militar și umanitar”, a transmis președinția franceză.

Îmbrăcat în celebra ținută kaki, în bluză casual, Zelenski a ajuns în jurul orei 20:55 la baza aeriană Velizy-Villacoublay, din sud-vestul Parisului.

La coborârea din avion, președintele ucrainean a fost întâmpinat de premierul Elisabeth Borne, cu care a schimbat câteva cuvinte.

„Cu fiecare vizită, capacitățile defensive și ofensive ale Ucrainei se extind. Legăturile cu Europa devin mai puternice, iar presiunea asupra Rusiei se intensifică”, a scris Zelenski pe Twitter la sosirea sa, care a adăugat că urmează să se întâlnească cu „prietenul său Emmanuel” Macron.

Volodimir Zelenski, sprijinit de șefii UE, Germania și Franța

După întâlnirea pe aeroport cu premierul, Volodimir Zelenski a uract în limuzina care l-a condus către Palatul Elysee, unde Emmanuel Macron a reafirmat „sprijinul neclintit al Franței și Europei pentru a reda Ucrainei drepturile sale legitime și pentru a-și apăra interesele fundamentale”.

Pentru Zelenski este cea de-a doua vizită la Paris, de la începutul ofensivei ruse, februarie 2022. Liderul de la Kiev a mai fost la Elysee și în februarie 2023, alături de cancelarul Olaf Scholz al Germaniei.

Zelenski a venit la Paris direct din Germania, unde a lăudat sprijinul militar oferit de Germania, pe care l-a descris drept un „prieten adevărat” și „aliat de încredere” după anunțul unei noi livrări de arme pentru a sprijini contraofensiva împotriva Rusiei.