Volodimir Zelenski, despre luptele din Soledar: ”Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile şi provoacă inamicului pierderi semnificative”

Volodimir Zelenski a anunțat joi seară că forţele ucrainene îşi menţin poziţiile şi provoacă armatei ruse pierderi semnificative.

13 ian. 2023, 09:13
Volodimir Zelenski, despre luptele din Soledar: ”Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile şi provoacă inamicului pierderi semnificative”

Volodimir Zelenski, despre luptele din Soledar. După ce armata ucraineană a anunțat că a eliminat 100 de ruşi în luptele din Soledar, președintele Volodimir Zelenski a transmis în mesajul video transmis către naţiune că trupele sale își mențin pozițiile și provoacă pierderi inamicului.

Citește și Zelenski, anunţul serii după atacul furibund al Rusiei: „Luăm în considerare toate ameninţările”

Volodimir Zelenski, despre luptele din Soledar

Volodimir Zelenski a ținut să le mulțumească celor două unităţi ucrainene care luptă în Soledar, orașul devastat de armata lui Putin.

„Vreau să menţionez în mod special paraşutiştii Brigăzii 77 aeropurtate, care, împreună cu luptătorii Brigăzii 46 aeromobile din Soledar, îşi menţin poziţiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului. Vă mulţumim, băieţi!”, a spus preşedintele ucrainean.

Președintele ucrainean a dezvăluit că în cursul zilei de joi s-a întâlnit cu militari ucraineni de rang înalt cu care a analizat în detaliu ce întăriri sunt necesare în lupta pentru Soledar, dar şi pentru oraşele din apropiere. Mai mult, aceștia au discutat și despre ce măsuri ar trebui luate în zilele următoare.

„Astăzi, am organizat o şedinţă ordinară a Statului Major. Şedinţa, prin natura sa, a fost consacrată situaţiei de pe linia frontului, în cele mai importante direcţii. Bineînţeles, problema de top este Soledar, Bahmut, lupta pentru direcţia Doneţk în general. Am analizat în detaliu ce decizii sunt necesare, ce întăriri sunt necesare, ce măsuri ar trebui să ia comandanţii în zilele următoare. Am discutat, de asemenea, situaţia cu aprovizionarea trupelor cu arme şi muniţii, interacţiunea relevantă cu partenerii noştri”, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean l-a primit la Kiev pe preşedintele Parlamentului Letoniei  cu care a discutat „nu numai despre apărare”, ci şi despre perspectivele politice și în special, despre integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei.

„Letonia este una dintre acele ţări al căror sprijin pentru Ucraina, în termeni de procent din PIB, este unul dintre cele mai mari în ultimul an. Cred că această tendinţă ar putea continua şi în acest an”, a subliniat Zelenski.

Totodată, liderul de la Kiev a vorbit și cu omologii săi din Cipru şi Luxemburg, dar și cu președintele Kenyei arătând că și-a extins „geografia maratonului diplomatic”.

„Toate aceste negocieri sunt consacrate problemelor de securitate atât ale statului nostru, cât şi ale partenerilor noştri”, a punctat Volodimir Zelenski. El a explicat că Ucraina vrea să creeze nişte „hub-uri alimentare” în Africa şi de aceea politica externă a ţării trebuie „să atingă un nou nivel cu partenerii africani”.

Mai mult, Zelenski a anunțat că în cadrul platformei de caritate United24 a fost deschisă o nouă direcţie, destinată reconstrucţiei Ucrainei.

„Este vorba de generarea de fonduri pentru refacerea, în special, a locuinţelor pentru ucrainenii din teritoriile afectate de loviturile şi ocupaţia rusească”, a precizat Zelenski. El a menţionat că prin intermediul United24 au fost deja strânse aproximativ o jumătate de miliard de grivne de la persoane din peste o sută de ţări pentru restaurarea locuinţelor. „În general, mai mult de 10 miliarde de grivne au fost deja strânse datorită platformei de strângere de fonduri a statului. Şi le mulţumesc tuturor celor care s-au alăturat strângerii de fonduri United24. Mulţumesc tuturor celor care ajută Ucraina!”, a spus preşedintele Ucrainei.

Citește și Război în Ucraina. Ploaie de bombe venite din Rusia, Kadîrov îl ameninţă pe Zelenski: „Trebuie să lovim bârlogul sataniştilor din centrul Kievului!”