Zelenski, anunţul serii după atacul furibund al Rusiei: „Luăm în considerare toate ameninţările”

Forţele ruseşti şi ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, deşi grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul ruşilor, a susţinut marţi că a preluat controlul în Soledar.

11 ian. 2023, 21:11
Zelenski, anunţul serii după atacul furibund al Rusiei: „Luăm în considerare toate ameninţările”

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în mesajul transmis miercuri seară, că oraşul Soledar, din estul ţării, încă rezistă, în ciuda propagandei ruse care spune că a fost cucerit, dar trebuie luat în calcul faptul că toate regiunile sunt ameninţate şi trebuie să aibă securitatea întărită şi de aceea a fost în vestul ţării pentru o evaluare a situaţiei, ocazie cu care s-a întâlnit cu preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, de la care a primit un sprijin promiţător.

Surpriză a lui Putin în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin l-a desemnat pe Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, comandant suprem al „operaţiunii speciale”

„Statul terorist şi propagandiştii săi încearcă să pretindă că o parte din oraşul nostru Soledar – un oraş care a fost aproape complet distrus de ocupanţi – ar fi un fel de realizare a Rusiei. Ei vor prezenta – şi prezintă deja – acest lucru societăţii lor în aşa fel încât să sprijine mobilizarea şi să dea speranţă celor care susţin agresiunea”, a explicat Volodimir Zelenski de ce Moscova se grăbeşte să revendice victoria în Soledar.

„Dar luptele continuă. Direcţia Doneţk rezistă”, a precizat Zelenski. „Iar noi facem totul, fără să ne oprim nici măcar o zi, pentru a consolida apărarea ucraineană. Potenţialul nostru este în creştere. Şi le mulţumesc tuturor partenerilor noştri care ne ajută în acest sens. Tancurile de tip occidental sunt rezultate întregii noastre coaliţii anti-război şi acesta este un nou nivel al potenţialului nostru”, a arătat preşedintele ucrainean.

El a menţionat că a avut în cursul zilei, la Liov, oraş din vestul ţării, aproape de graniţa cu Polonia, o întâlnire pe tema situaţiei de securitate din regiunile vestice şi de la frontiera de stat. „Luăm în considerare toate ameninţările, consolidăm toate elementele de securitate ale regiunilor noastre”, a punctat Zelenski.

Demonstraţie de forţă a lui Putin în Ucraina. A trimis „Barosul”, armă capabilă să lanseze mortiere cu un calibru dublu faţă de cele ale NATO
La Liov, Zelenski a participat la un summit al trilateralei Ucraina-Polonia-Lituania şi s-a întâlnit cu omologii săi din aceste ţări. „Au fost anunţate veşti importante pentru Ucraina. Polonia a decis să furnizeze tancuri pentru Ucraina – sunt recunoscător pentru acest lucru. Îi mulţumesc preşedintelui (Andrzej) Duda, guvernului Poloniei, tuturor prietenilor noştri polonezi. Lituania furnizează sisteme antiaeriene ţării noastre – armele de care avem nevoie pentru a ne proteja de dronele iraniene – pentru a ne proteja sectorul energetic. Mulţumesc, Gitanas (Nauseda, preşedintele Lituaniei – n.r.), pentru o altă demonstraţie de sprijin neclintit şi de principiu pentru Ucraina, care a început chiar înainte de 24 februarie şi va continua până la victoria noastră”, a spus Volodimir Zelenski.

El le-a spus ucrainenilor că a primit asigurări de la omologii săi polonez şi lituanian că vor fi alături de Ucraina până la capăt. „Astăzi, am auzit încă o dată această încredere atât de la Andrzej, cât şi de la Gitanas, că vom merge până la capăt, împreună, pentru a restabili securitatea Ucrainei şi a întregii Europe, pentru a ne restabili integritatea teritorială, pentru a restabili pacea. Agresiunea rusă trebuie să eşueze – şi va eşua”, a transmis preşedintele ucrainean.

El a mai spus că a discutat cu preşedinţii Duda şi Nauseda „într-un mod foarte semnificativ” depsre problema integrării Ucrainei în UE şi NATO. „În acest an, trebuie să realizăm progrese tangibile în ceea ce priveşte integrarea europeană. Acest lucru se referă, în primul rând, la începerea negocierilor de aderare. Polonia şi Lituania sunt pregătite în mod egal şi cuprinzător să ne sprijine, să ne vadă integraţi pe deplin în structurile europene şi euro-atlantice. Împreună cu ceilalţi parteneri ai noştri de pe continent şi din cadrul Alianţei, trebuie să transformăm această disponibilitate, această energie în mişcare instituţională reală, în decizii reale”, a arătat liderul de la Kiev.