Volodimir Zelenski, după asaltul Rusiei de la Bahmut: „Mulţumesc întregii armate”

Zelenski le-a mulţumit de asemenea trupelor ucrainene, care "au respins asalturile, au distrus ocupantul, au slăbit poziţiile şi logistica inamicului şi ne-au protejat graniţele şi oraşele". "

05 mart. 2023, 23:43
Volodimir Zelenski, după asaltul Rusiei de la Bahmut: „Mulţumesc întregii armate”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că armata sa este angajată într-o luptă „dureroasă şi dificilă” împotriva forţelor ruse în regiunea Donbas (est), unde se afla oraşul Bahmut, relatează duminică AFP.

„Aş dori să aduc un omagiu special curajului, puterii şi rezistenţei soldaţilor care luptă în Donbas”, a spus duminică Zelenski în declaraţia sa zilnică, adăugând că a fost „una dintre cele mai dificile bătălii. Dureroasă şi dificilă”.

În pofida unei importanţei strategice contestate de experţi, Bahmut a devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii industriale Donbas, care are în componenţă Luhansk şi Doneţk. Rusia a anexat-o fără să fi preluat vreodată controlul total asupra ei.

Război în Ucraina. Ruşii au folosit pentru prima dată superbomba de 1.500 kg

Zelenski le-a mulţumit de asemenea trupelor ucrainene, care „au respins asalturile, au distrus ocupantul, au slăbit poziţiile şi logistica inamicului şi ne-au protejat graniţele şi oraşele”. „Mulţumesc întregii armate, gărzilor, grănicerilor care ne apără statul în jurul Bahmut, Vugledar, Avdiivka, Siversk, Svatove, Liman şi Zaporijie”, a adăugat el.

Armata rusă suferă pierderi colosale în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei, a declarat, de asemenea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru cotidianul german Bild, preluat de dpa.

Pronosticul șefului spionajului militar ucrainean despre evoluția războiului cu Rusia

Rusia va rămâne până la sfârșitul primăverii fără resurse militare necesare pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina, a prezis cel mai înalt oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina, într-un interviu acordat USA Today.

„Rusia a irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale. Economia și producția sa nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. Și-a schimbat lanțul de comandă militară. Dacă armata Rusiei nu își va îndeplini obiectivele în primăvara aceasta, nu vor mai avea resurse”, a declarat feneralul-major Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.El a mai prezis că Ucraina și Rusia vor duce „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală înainte de încheierea acestui război”.

Mircea Geoană: Rusia abia face faţă în Ucraina, nu îşi permite un război cu NATO”

El nu a furnizat nicio dovadă specifică care să susțină afirmațiile sale. „Acest conflict s-a transformat deja într-un război existențial între Rusia și Occident. Da, Occidentul nu participă la acest război cu militarii lor. Dar ei ne oferă arme ca să le putem folosi în luptă. Aceasta înseamnă că o victorie ucraineană asupra Rusiei este o victorie comună. Și dacă Ucraina va cădea – deși puțin probabil – este o înfrângere pentru toată civilizația occidentală”, a mai spus Kirilo Budanov.