Volodimir Zelenski, în alertă. Ucraina se teme că românii vor cere neutralitate în conflict, ca urmare a ofensivei ruse în plan informațional: „Încearcă să propage această idee”

Alertă la Kiev: regimul Volodimir Zelenski avertizează România că Rusia încearcă să provoace haos și în țara noastră, după Ucraina și Republica Moldova. 

24 feb. 2023, 10:25
Volodimir Zelenski, în alertă. Ucraina se teme că românii vor cere neutralitate în conflict, ca urmare a ofensivei ruse în plan informațional: „Încearcă să propage această idee”

Oamenii de încredere ai lui Volodimir Zelenski au ieșit la declarații. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a transmis un mesaj tranșant pentru SRI.

În opinia lui Mihailo Podoliak, Rusia pregătește acțiuni de propagandă în România, prin care va încerca să prăbușească încrederea cetățenilor în statul aflat în conflict, ocupat de trupele lui Vladimir Putin. Mai mult, oficialul ucrainean lansează acuzații grave, potrivit cărora Rusia ar putea recurge chiar și la asasinate politice.

„Rusia dorește să se implice în treburile interne din multe țări europene pentru a redirecționa atenția acestor țări pe conflictele interne. Rusia finanțează mișcările ultra-radicale. Rusia are o influență extrem de activă prin spațiul informațional, încercând să propage ideea conform căreia pentru România și nu doar pentru România, ar fi mult mai convenabil să fie neutră și să scadă din ajutorul acordat Ucrainei.

Aceste două instrumente sunt prezente în diferite țări, nu doar în România, dar și în întreaga Europă Continentală. În Franța, Italia și așa mai departe. Rusia finanțează partidele de extremă dreaptă și a celor de extremă stângă, pentru ca ele să iasă pe străzi sau în spațiul online. Pe de altă parte, Rusia încearcă să fie extrem de prezentă în spațiul online pentru a transmite că trebuie să ne temem în continuare de ea”, a declarat Mihailo Podoliak, pentru Digi24.

 

Ucrainenii susțin că rușii vor trece la asasinate comandate, în România

 

Rusia va acționa pe toate palierele, susține Podoliak. Astfel, regimul de la Moscova nu va ezita să corupă persoane influente din viața publică din România.

„Eu mereu subliniez că, în ipoteza în care Rusia nu va pierde războiul și nu va răspunde pentru crimele de război, în conformitate cu cadrul juridic internațional, va avea dreptul prioritar să domine Europa. Iar metodele Rusiei sunt foarte simple: criminalizarea societății, finanțarea bandelor de criminali care să sperie societatea.

Vorbim și despre organizarea asasinatelor politice în diferite țări pentru a speria. În orice țară, eu nu sunt pregătit să vorbesc exact despre România și politicienii din România, dar cred că este posibil în orice țară, pentru a repoziționa atenția țărilor pe problemele interne. Și, bineînțeles, în al treilea rând, vorbim despre coruperea elitelor politice și economice a diferitor țări. În ceea ce privește nume de familie exacte și acțiuni concrete ale Rusiei, cred că serviciile speciale din România ar trebui să urmărească cu foarte multă atenție tot ce are legătură cu Rusia. Mă refer aici la întâlnirile și acțiunile lor pe teritoriul României”, a mai transmis Podoliak, potrivit sursei citate.