Volodimir Zelenski: Lucrăm zi şi noapte pentru a reduce potenţialul inamic

Şeful ucrainean a menţionat că a avut o şedinţă a Statului Major, unde s-a analizat situaţia din regiunea Doneţk, de la Soledar şi Bahmut şi a trecut în revistă şi situaţia de pe frontul de sud.

17 ian. 2023, 06:37
Volodimir Zelenski: Lucrăm zi şi noapte pentru a reduce potenţialul inamic

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că se lucrează în fiecare zi şi noapte pentru a reduce potenţialul inamic. El a mai spus că la Dnipro 39 de persoane, inclusiv 6 copii, au fost salvate din dărâmături.

Un militar rus şi-a omorât trei colegi şi a rănit alţi 16 după ce a detonat din greşeală o grenadă într-un dormitor

„Până acum, 39 de persoane, inclusiv 6 copii, au fost salvate de sub dărâmături. În total, au fost primite 47 de rapoarte despre cei care ar fi putut fi în locuinţe la momentul atacului şi cărora nu se cunoştea soarta. Informaţiile despre 22 de persoane au fost clarificate. Se cunosc aproximativ 40 de morţi, dintre care 3 copii. Condoleanţe tuturor! Serviciul de Securitate al Ucrainei a început deja să strângă informaţii despre acei militari ruşi care au pregătit şi au efectuat această lovitură. Nu există nicio îndoială: fiecare persoană vinovată de această crimă de război va fi identificată şi adusă în faţa justiţiei. Acest atac de la Dnipro, precum şi altele similare, intră, în special, în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale. Şi vom folosi toate oportunităţile disponibile – atât naţionale, cât şi internaţionale – pentru a ne asigura că toţi ucigaşii ruşi, toţi cei care dau şi execută ordine privind teroarea cu rachete împotriva poporului nostru, se confruntă cu sentinţe legale. Şi să se asigure că îşi ispăşesc pedeapsa Aceasta este o sarcină fundamentală pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri. Mulţumesc tuturor celor care ne susţin ţara pe drumul către justiţie”, a spus el.

Jens Stoltenberg: „Este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge”

Preşedintele ucrainean a anunţat că a discutat cu prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, aceasta fiind a treia convorbire în patru săptămâni. „Astăzi am discutat despre protecţia împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor iraniene – facem totul pentru a ne consolida apărarea antiaeriană cât mai mult posibil. Este foarte important că discuţia noastră a avut loc în ajunul vizitei primului ministru al Olandei în Statele Unite. Ce s-a întâmplat la Dnipro, faptul că Rusia pregăteşte o nouă încercare de a prelua iniţiativa în război, faptul că natura ostilităţilor de pe front necesită noi decizii în aprovizionarea apărării – toate acestea nu fac decât să sublinieze cât de importantă este coordonarea eforturile noastre – eforturile tuturor membrilor coaliţiei de a apăra Ucraina şi libertatea. Şi pentru a accelera luarea deciziilor. Astăzi, există un exemplu bun din Marea Britanie. A fost anunţat un nou pachet de asistenţă pentru apărare – exact ceea ce avem nevoie. Tancuri, alte vehicule blindate, artilerie. Ce am discutat cu prim-ministrul Sunak. Îţi mulţumesc, Rishi, mulţumesc fiecărui britanic pentru sprijinul tangibil şi oportun!”.

Şeful ucrainean a menţionat că a avut o şedinţă a Statului Major, unde s-a analizat situaţia din regiunea Doneţk, de la Soledar şi Bahmut şi a trecut în revistă şi situaţia de pe frontul de sud. „În fiecare zi şi noapte lucrăm pentru a reduce potenţialul inamicului: în fiecare zi şi noapte le scădem depozitele, sediile, comunicaţiile”, a mai spus el.

Zelenski a discutat şi cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, care a vizitat Kievul. „Aceasta este una dintre acele organizaţii internaţionale care au un potenţial semnificativ, dar din diverse motive în situaţii critice au o mare lipsă de acţiuni concrete, o mare lipsă de determinare. OSCE poate spori semnificativ atenţia şi poate acţiona în consecinţă în ceea ce priveşte deportarea poporului nostru de pe teritoriul ocupat în Rusia. Şi în ceea ce priveşte situaţia cu prizonierii ucraineni. Nicio organizaţie internaţională nu a găsit încă puterea să aibă acces la locurile de detenţie ale prizonierilor noştri din Rusia. Acest lucru trebuie corectat. Sper că preşedinţia OSCE a Macedoniei de Nord va contribui la acest lucru”.

Ucraina va fi prezentă la Forumul de la Davos, iar la finalul săptămânii, va avea loc o întâlnire regulată în format Ramstein, unde se aşteaptă laldecizii fundamentale de la coaliţia partenerilor, a menţionat liderul de la Kiev.

„Săptămâna aceasta, pe 20 ianuarie, vom marca Ziua de Onorare a apărătorilor aeroportului din Doneţk. Astăzi am început deja să ne amintim acea apărare, acel eroism al poporului nostru. Lupta a început în mai 2014. Ultimul aparator a părăsit DAP pe 23 ianuarie 2015. Şi a fost o astfel de apărare încât întreaga lume ar fi trebuit să vadă pe atunci deja ce înseamnă invincibilitatea ucraineană. Sunt încrezător că steagul ucrainean se va întoarce pe aeroportul din Doneţk, Doneţk şi alte oraşe şi sate din Donbasul nostru şi alte teritorii ocupate temporar. Temporar este cuvântul cheie. Ucraina ve reveni poporului său şi va avea ceea ce îi aparţine”, a precizat Zelenski.