Volodimir Zelenski: Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă la summitul de la Vilnius nu vor adresa Ucrainei o invitaţie politică binemeritată de a adera la Alianţă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat din nou dorința, joi seara, ca Ucraina să primească invitația de a adera la NATO la summitul de la Vilnius din iulie.

21 apr. 2023, 08:48
Volodimir Zelenski: Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă la summitul de la Vilnius nu vor adresa Ucrainei o invitaţie politică binemeritată de a adera la Alianţă

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

„Este greu de spus a cui contribuţie la securitatea europeană şi euroatlantică este mai mare decât cea a soldaţilor noştri, bărbaţi şi femei ucraineni care apără libertatea cu preţul vieţii lor”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Zelenski a precizat că le e recunoscător tuturor partenerilor care susțin aderarea Ucrainei la NATO.

Citește și Zelenski s-a dezlănțuit după atacul rușilor, în carea murit și un copil de doi ani: ”Niciuna dintre încălcările dreptului internațional de către Rusia nu poate fi ignorată”

Președintele Ucrainei i-a precizat acest lucru și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a mers în vizită la Kiev. A fost prima vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului.

Volodimir Zelenski: Ne pregătim pentru summitul NATO de la Vilnius

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului – acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a explicat Zelenski.

Volodimir Zelenski  a precizat că s-a adresat și parlamentului mexican, Mexicul fiind a doua democraţie din regiunea Americii Latine pe care o abordează, după Chile, în demersul său de a-şi lărgi sprijinul internaţional într-o zonă în care Rusia are influenţă şi care a fost mai reticentă în a ajuta Kievul.

Citește și Zelenski proclamă victoria înainte de Paşte: „Victoria este câştigată de toată lumea. De cei care luptă pentru ea şi cei care dau arme”

„Tocmai m-am adresat Parlamentului mexican, iar aceasta este a doua adresare de acest fel în regiunea Americii Latine. Sunt recunoscător Mexicului pentru atenţia acordată Ucrainei şi pentru susţinerea punctului nostru de vedere cu privire la securitatea internaţională, la necesitatea unei unităţi cât mai largi a lumii pentru a proteja dreptul internaţional. Pentru că, dacă legea nu funcţionează, ameninţarea la adresa vieţii nu va face decât să crească. Bandiţii şi agresorii vor deveni şi mai îndrăzneţi. Trebuie să împiedicăm acest lucru”, a arătat Zelenski.

„De fapt, discuţiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care au avut loc astăzi la Kiev, au fost consacrate aceleiaşi probleme -.apărarea Ucrainei, apărarea întregii ordini internaţionale bazate pe reguli, apărarea vieţii”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Zelenski a precizat că Ucraina a făcut tot ce a fost nevoie pentru a se asigura că solicitarea de aderare la NATO e acceptată.