Volodimir Zelenski: „Rachetele Rusiei lovesc aproape de obiectivele istorice din Odesa”

El i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru noul pachet de asistenţă de securitate de 270 de milioane de dolari.

24 iul. 2022, 07:49

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că forţele armate avansează pas cu pas în regiunea Herson.

„În primul rând, putem spune acum despre regiunea Herson că forţele armate ale Ucrainei avansează pas cu pas în regiune. Atacul de astăzi cu rachete ruseşti asupra Odesei, în portul nostru, este unul cinic şi a fost şi o lovitură pentru poziţiile politice ale Rusiei însăşi. Dacă cineva din lume ar mai putea spune că este posibil un fel de dialog cu Rusia, este nevoie de un fel de acorduri, atunci asta se întâmplă. Rachetele ruseşti Kalibr de astăzi au distrus însăşi posibilitatea unor astfel de declaraţii. Şi vedem unanimitatea absolută a reacţiei lumii la această grevă. Ocupanţii nu mai pot înşela pe nimeni. Printre altele, în urma acestei lovituri, a fost avariată şi clădirea Muzeului de Artă Odesa. Rachetele lovesc foarte aproape de obiectivele istorice din Odesa .Această aparentă barbarie rusească ne aduce şi mai aproape de obţinerea armelor de care avem nevoie pentru victoria noastră”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina. Kievul susţine că a bombardat un pod din regiunea Herson

Zelenski i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru noul pachet de asistenţă de securitate de 270 de milioane de dolari.

„Va veni ziua în care rachetele îşi vor pierde sensul pentru ocupanţi. Vom face tot ce este necesar pentru a obţine în continuare sisteme moderne şi eficiente de apărare aeriană. Este scopul nostru”, a mai spus el.

Putin a bombardat Odesa la nici 24 de ore de la acordul din Turcia. Reacţie dură a Ucrainei

SUA condamnă loviturile ruse asupra portului Odesa

Statele Unite au condamnat sâmbătă loviturile ruse cu rachete asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, spunând că acestea „pun serios la îndoială” angajamentul Rusiei de a debloca exporturile de cereale în cadrul acordului pe care l-a semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.

„Acest atac pune serios la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei faţă de acordul de vineri şi subminează activitatea ONU, Turciei şi Ucrainei pentru a livra alimente esenţiale pe pieţele globale”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat.

 

 

Atacul asupra portului din Odesa a fost anunţat de armata ucraineană, care l-a atribuit Rusiei. ”Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croaziera Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului”, a informat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, potrivit ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, citat de DPA.