Volodimir Zelenski recunoaşte: „Aproximativ 50 de militari ucraineni sunt ucişi zilnic în război. Pierderile ruşilor sunt de cinci ori mai mari”

Volodimir Zelenski estimează, într-un interviu acordat presei franceze, că aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic, de cinci ori mai puţini, în opinia sa, decât pierderile militare ale Rusiei.

24 sept. 2022, 13:19
Volodimir Zelenski recunoaşte: „Aproximativ 50 de militari ucraineni sunt ucişi zilnic în război. Pierderile ruşilor sunt de cinci ori mai mari”

Zelenski a încercat să se eschiveze, în acest interviu, să răspundă la întrebări despre acest bilanţ, afirmând că întâmpină dificultăţi în obţinerea unor cifre precise.

Mi se furnizează date. Însă Comandamentul Militar nu vrea să se comunice numărul exact al militarilor ucraineni ucişi pe front. Avem, de asemenea, cifre care rămân imprecise cu privire la pierderile civile. Eu rămân prudent şi nu trebuie să uităm că sunt vieţi omeneşti în joc”, a declarat el.

Până la urmă, Zelenski a estimat că ”aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic” – adică 10.500 de la începutul războiului, la 24 februarie. În opinia sa, ”procentul morţilor ruşi este de cinci ori mai mare”.

Bilanţul avansat de către preşedintele ucrainean rămâne în ”tendinţa” celui comunicat în august de către Statul Major ucrainean, într-o conferinţă de presă extrem de rară asupra acestui subiect foarte delicat. ”Aproximativ 9.000 de militari ucraineni au fost ucişi în şase luni de invazie rusă”, declara luni comandantul-şef al Armatei ucrainene Valeri Zalujnî. După o lună, ţinând cont de acest bilanţ al pierderilor de 50 de militari pe zi, datele prezentate de Zelenski sunt concordante cu declaraţiile precedente.

Citeşte şi Contraofensiva lui Putin chiar lângă graniţele României. Atac surpriză cu drone kamikaze iraniene la Odesa VIDEO

Moscova avansează, la rândul ei, bilanţuri extrem de diferite. ”Pierderile noastre sunt, în prezent, de 5.937 de morţi”, declara miercuri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

În interviul său cu presa franceză, Zelenski a răspuns şi la întrebări despre agricultura şi exportul cerealelor ucrainene. Zelenski, acuzat de către ruşi că refuză să exporte cereale în Africa, a dezminţit aceste acuzaţii. ”Cerealele noastre sunt trimise către Africa, inclusiv în Somalia, ca ajutor umanitar pentru această ţară, dar şi în Asia”, a spus el.

Zelenski şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ruşii au reuşit să facă Ucraina neopulară în anumite ţări africane. ”Am pierdut încrederea mai multor state africane şi încercăm să o recâştigăm”, a declarat el.

Citeşte şi VIDEO Cum sunt trataţi ruşii în centrele de recrutare: „Nu mai ţipaţi ca femeile! Acum sunteţi soldaţi, s-a terminat cu joaca!”

Însă, spune el, unele dintre cele mai fertile pământuri ale Ucrainei se aflau sub controlul Rusiei, iar recoltele din acest an vot fi mai mici decât în anii trecuţi.

Zelenski a acceptat să le prezinte publicaţiilor franceze situaia economiei ucrainene după şapte luni de război. ”Deficitul nostru bugetar se ridică la cinci miliarde de euro pe lună. Er trebui să fie de 3,5 miliarde la începutul lui 2023”, a declarat el.

Pe plan militar, Zelenski a negat că a folosit armament cu submuniţie, aşa cum acuză un grup de ONG-uri. El susţine că doar Rusia deţine acest tip de armament, însă cere să i se furnizeze şi lui, pentru a fi la egalitate cu inamicul. ”Nu putem opri tancurile cu arme uşoare”, a subliniat el.