Volodimir Zelenski: „Rusia are în plan un atac prelungit cu drone Shahed. Mizează pe epuizare”

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene

03 ian. 2023, 06:00
Volodimir Zelenski: „Rusia are în plan un atac prelungit cu drone Shahed. Mizează pe epuizare”

”Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”, a indicat Zelenski.

Explozii puternice la Kiev înainte de Revelion 2023. Primarul oraşului, Vitali Kliciko: „Rămâneţi la adăpost!”
Ucraina, a continuat el, trebuie ”să acţioneze şi să facă tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul, pentru că toate celelalte (obiective ale Rusiei în Ucraina n.red) au eşuat”.

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

Războiul din Ucraina, parodiat la colindat în Bacău. „Mascații” din Berzunți au defilat cu rachete și „bomba atomică”, iar personajul Putin îndeamnă la viol în plugușor: „Dărâmați tot ce vedeți, violați tot ce prindeți!” 

Rusia a efectuat săptămâna trecută al zecelea atac de acest fel, iar în ultimele trei zile a lansat raiduri succesive în care a folosit preponderent drone iraniene Shahed. Kievul susţine că a doborât aproape toate aceste drone, dar atacurile au fost totuşi urmate de noi pene de curent.

Pe de altă parte, chiar dacă aceste drone sunt doborâte şi nu-şi ating ţinta, lansarea lor în număr mare riscă să epuizeze resursele apărării antiaeriene a Ucrainei.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene: 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruseşti sunt acum eliberate

Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie – când Rusia a lansat invazia în Ucraina – au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, citat de CNN.

„Forţele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă şi 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia începând din 2014”, a anunţat generalul Zalujni într-o postare pe Telegram despre bilanţul din 2022

Linia actuală a frontului are o lungime de 1.500 km, a precizat şeful Statului Major al armatei ucrainene.

Zalujni a mai dezvăluit că forţele armate ucrainene au efectuat antrenamente militare pe teritoriul a 17 ţări europene. „Datorită partenerilor internaţionali a fost posibilă instruirea a peste 20.000 de soldaţi”, a menţionat el.

„În 2022, peste 600.000 de persoane au fost evacuate din zonele de ostilităţi şi au fost aduse peste 2 milioane de tone de bunuri umanitare”, a detaliat generalul Zalujni.