Volodimir Zelenski șterge pe jos cu liderii Ungariei: „Cum să susțină Rusia și să se opună aderării la NATO?”

Liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat dur atitudinea Ungariei, precizând că relația pe care o are cu Rusia nu e în acord cu statutul său de membru NATO.

30 apr. 2023, 16:40
Volodimir Zelenski șterge pe jos cu liderii Ungariei: „Cum să susțină Rusia și să se opună aderării la NATO?”

„Cum să rezolvăm disputa cu Budapesta? Singurul lucru care se pune în discuție este ceea ce vrea Budapesta. Mi se pare că există o confuzie politică în rândul elitelor politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să țină cu Rusia și să fie împotriva NATO?”, a punctat Volodimir Zelenski.

Niciun aliat NATO nu poate susține o țară care spune că alianța reprezintă un inamic, a subliniat liderul Ucrainei. „Cred că acesta este un comportament nerezonabil. Îmi exprim opinia mea subiectivă. Aliat nu este doar un cuvânt, ci și convingeri și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor. Au atitudini diferite față de anumite puncte, dar există un tratat de aliați care se protejează reciproc și valorile lor corespunzătoare”, a declarat președintele de la Kiev.

Citește și Trupele lui Zelenski au trecut graniţa în Rusia. Risc mare de extindere a războiului din Ucraina

Ungaria nu ar trebui să aibă vreun cuvânt de spus în privința aderării Ucrainei la NATO, crede Zelenski. „Și dacă toți aliații spun „Rusia ne numește dușman, trebuie să punem Rusia la locul ei”, atunci un stat nu poate spune: „Nu, Rusia este aliatul nostru”. Nu poate fi așa. Asta înseamnă că nu mai ești un aliat al NATO. Deci, dacă ești de jure un aliat, dar de facto lucrezi împotriva [Alianței], atunci nu ar trebui să îți dai cu părerea dacă Ucraina ar trebui sau nu să adere la NATO. Și nu ar trebui să pui obstacole”, a adăugat Zelenski.

Viktor Orbán, premierul Ungariei, și-a exprimat indignarea în momentul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, în timpul unei vizite la Kiev, că Ucraina ar trebui să membră a alianței.

Stoltenberg a spus în repetate rânduri că Ucraina va poate adera la NATO abia în momentul în care se va încheia războiul cu Rusia, declarație care l-a făcut să reacționeze imediat pe Orban,

„Ce?!”, a exclamat premierul ungar, într-un tweet de un singur cuvânt, vineri după-amiază, reacţionând la un articol despre comentariile lui Jens Stoltenberg.

Citește și Zelenski: Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie

Declarațiile lui Orban au primit imediat laude la Moscova, dar Kievul i-a reamintit Ungariei de propria dependență de finanțarea UE.

Membrii NATO, inclusiv Ungaria, au convenit în 2008, la summitul de la Bucureşti, că Ucraina va adera în cele din urmă la alianţă, refuzându-i însă atunci aderarea imediată, în special din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei.