Volodimir Zelenski, un nou atac virulent la adresa armatei lui Putin: „Au transformat teritoriile ocupate în toalete!”

După o vizită în regiunea Harkov, eliberată după cinci luni de ocupație rusă, președintele Ucrainei s-a arătat dezamăgit de felul în care inamicii au folosit teritoriul.

15 sept. 2022, 09:40
Volodimir Zelenski, un nou atac virulent la adresa armatei lui Putin: „Au transformat teritoriile ocupate în toalete!”

Volodimir Zelenski a făcut miercuri o vizită în afara Kievului pentru a scoate în evidență victoriile armatei ucrainene. Conform acestuia, toate cele 400 de așezări ale Harkovului au fost complet eliberate.

„Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Şi în acest timp, ocupanţii nici măcar nu au încercat să facă ceva pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, iar în unele dintre ele nu există nici măcar o singură casă nedeteriorată. Ocupanţii au transformat şcolile în gropi de gunoi, iar bisericile distruse au fost transformate literalmente în toalete”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și: Imaginile care-l vor înfuria pe Putin. Zelenski, vizită în oraşele eliberate din Ucraina

Președintele a criticat armata rusă cu privire la atacul cu rachete asupra râului Kryvyi și torturile comise de aceștia. „Atacurile voastre cu rachete de astăzi, rachetele ruseşti care au vizat Kryvyi Rih, barajul rezervorului Karachunivske, obiective care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de civili obişnuiţi, este un alt motiv pentru care Rusia va pierde. Şi nu doar acest război, ci şi istoria însăşi”, a spus Zelenski.

”Lumea trebuie să vadă distrugerile, trebuie să simtă durerea pe care Rusia le-a adus-o ucrainenilor. Forţele noastre de ordine deja primesc relatări despre crime, torturi şi răpiri comise de ocupanţi. Ceea ce lumea a văzut la Bucea, ce am văzut în teritoriul dezocupat din regiunea Cernihiv, din regiunea Sumî şi ceea ce vedem acum în regiunea Harkov sunt dovezi ale genocidului împotriva ucrainenilor. Dovezi că Rusia nu poate aduce altceva decât genocid”, a continuat acesta.

Citește și: Atac cu rachete la Krivoi Rog. Zelenski: „Rusia va pierde. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici”

Ucraina a eliberat din 6 septembrie aproximativ 388 de aşezări în regiunea Harkov

Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, are un raport actualizat despre teritoriul recâştigat de forţele ucrainene în regiunea Harkov începând cu 6 septembrie, potrivit The Guardian. Din 6 septembrie, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 388 de aşezări, aproximativ 8.500 km pătraţi şi aproximativ 150.000 de oameni, a spus Maliar.

„Cifrele sunt actualizate în mod constant, deoarece procesul este dinamic”, a explicat ea. „În plus, teritoriile eliberate mai au nevoie de măsuri suplimentare de securitate şi stabilizare pentru a fi în siguranţă acolo. Prin urmare, mesajele oficiale cu cifrele aşezărilor evacuate sunt furnizate cu întârziere conştientă şi pot lua în considerare sau nu măsurile de stabilizare întreprinse şi, prin urmare, variază”.

Ea a spus că linia frontului măsoară în prezent la 2.500 km, dintre care 1.300 km sunt luptă activă. „Da, am aşteptat de mult acest succes, dar încă trebuie să luptăm şi să luptăm”, a spus Maliar. „Până la o victorie completă, eliberăm mult mai mulţi dintre oamenii şi pământurile noastre. Avem nevoie de mai mult timp, putere şi răbdare”.