Volodimir Zelenski vrea aderarea Ucrainei la UE cât mai repede. „Nu trebuie să dureze ani sau decenii”

Președintele Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să fie primită rapid în Uniunea Europeană şi apreciază ca procesul de integrare europeană să nu dureze "ani sau decenii".

01 iul. 2022, 21:31
Volodimir Zelenski vrea aderarea Ucrainei la UE cât mai repede. „Nu trebuie să dureze ani sau decenii”

Volodimir Zelenski, liderul de la Kiev, a salutat faptul că Ucraina a primit „în doar 115 zile” statutul de candidat pentru admiterea în Uniunea Europeană.

„Parcursul nostru spre integrare nu trebuie să dureze ani sau decenii. Trebuie să parcurgem rapid acest drum, în măsura în care ţine de noi. Trebuie să ne îndeplinim ideal partea noastră a sarcinilor pentru a le permite prietenilor noştri din Uniunea Europeană să adopte rapid o nouă decizie istorică pentru noi, în mod consolidat”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului ucrainean, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, liderii statelor şi instituţiilor europene au acordat statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova. Decizia a stârnit critici din partea unor ţări din Balcanii de Vest, care aşteaptă de câţiva ani un astfel de demers.

Citeşte şi: Putin, ameninţare ciudată pentru Occident: „Presiunea politică occidentală accelerează integrarea Rusiei cu Belarus”

Negocierile pentru integrarea europeană a Ucrainei vor fi purtate, cel mai probabil, pe o perioadă îndelungată, iar decizia de admitere va necesita unanimitatea statelor UE, pe baza rapoartelor de evaluare elaborate de Comisia Europeană, notează sursa citată.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a cerut vineri Ucrainei să accelereze reformele pentru a facilita acţiunile de combatere a corupţiei. Instituţiile ucrainene au creat deja „un aparat anticorupţie impresionant”.

„Dar de acum înainte aceste instituţii au nevoie de mijloace de acţiune şi de persoane adecvate în posturile de responsabilitate”, a declarat Ursula von der Leyen, citată de cotidianul francez Le Figaro.

Citeşte şi: Război în Ucraina, faza din bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat. Reţetă borş ucrainean


loading...