De când intră în vigoare „taxa pe stâlp”? Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dat detalii

Elaborarea normelor privind taxa pe construcții speciale - “taxa pe stâlp” a început și fiecare sector va fi invitat la discuții, pentru ca normele metodologice să fie finalizate până la finele lunii martie, așa cum prevede Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Filip Stan
04 mart. 2025, 13:35
De când intră în vigoare

„Am început elaborarea normelor, am stabilit sectoarele care vor fi tratate și vom avea dialog cu fiecare sector în parte, pentru că fiecare zonă trebuie tratată diferit.”

„În domeniul energiei, pe producție avem anumite construcții speciale, pe transport de energie avem alte tipuri de construcții speciale, stâlpii, de exemplu. Avem zona transporturilor, unde avem drumuri, căi ferate. Avem zona portuară, acolo, avem zone de platforme. Avem exploatare de gaze, de țiței, acolo avem alt tip de construcție specială.”

Citește și: Un colos industrial din România intră în procedura concordatului preventiv. Ce impact va avea asupra angajaților

„Agricultura – construcții speciale, silozuri, platforme și acolo. Deci, fiecare sector o să fie invitat la discuții și o să vorbim cu aceste companii private sau de stat pentru a finaliza normele până la sfârșitul lunii martie, așa cum prevede ordonanța’, a spus ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-un interviu acordat AGERPRES.

Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare (“Ordonanţa trenuleţ”), aprobată la finele anului trecut, prevede că “impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri”.

Reactivarea „taxei pe stâlp” este prevăzută de OUG 156/2024 (art. LXIV pct. 16, 17, 18, 19, art. LXXV). Impozitul pe construcțiile speciale este aplicabil din nou începând din 2025, însă, pentru a fi operaționalizat, Ministerul Finanțelor trebuie să-i emită norme metodologice până pe 31 martie.

Contribuabilii trebuie să calculeze și să declare impozitul până la data de 25 mai a anului, pentru care se datorează impozitul. Acesta se plătește în două rate egale – până la data de 30 iunie și până la data de 31 octombrie.

Cheltuiala cu „taxa pe stâlp” este deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit. Iar contribuabilii nou-înființați datorează impozitul începând cu anul fiscal următor.

Modelul și conținutul declarației privind impozitul pe construcții vor trebui stabilite prin ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Impozitul este datorat, în esență, de următoarele persoane juridice:

-persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
-persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
-persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.

Este important de precizat că, în cazul operațiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operațiunilor de leasing operațional, calitatea de contribuabil o are locatorul.

Construcțiile avute în vedere de această taxă sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, ce este prevăzut de HG 2.139/2004.

Citește și: Românii vor plăti facturi duble la energia electrică de la 1 iulie. Anunț de ultimă oră pentru clienții E.ON, PPC, Electrica și Hidroelectrica

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici