Vortex polar în SUA: 8 persoane au murit din cauza condiţiilor meteo. Companiile GM, Fiat şi Ford opresc producţia

Cel puţin opt persoane au murit în urma unui vortex polar care a scăzut drastic temperaturile în Statele Unite. Autoritățile au decretat stare de urgenţă. General Motors a anunţat că va suspenda temporar activitatea a 11 fabrici din Michigan, precum şi a Centrului Warren Tech, după ce furnizorul local de utilităţi a făcut un apel la economisirea gazelor naturale, în contextul temperaturilor extrem de scăzute, relatează Reuters. Şi Fiat Chrysler Automobiles a oprit activitatea în două uzine.

RomaniaTV.net
31 ian. 2019, 08:40
Vortex polar în SUA: 8 persoane au murit din cauza condiţiilor meteo. Companiile GM, Fiat şi Ford opresc producţia

Cel puţin opt persoane au murit din cauza temperaturilor record, printre care şi un bărbat din statul Illinois care a fost găsit la câteva ore după ce a căzut încercând să intre în locuinţa sa şi un student de la Universitatea din Iowa. Un bărbat a fost lovit de un plug de zăpadă, iar o maşină SUV a lovit o altă persoană pe stradă înzăpezită din nordul statului Indiana în timp ce un bărbat din Milwaukee a murit îngheţat într-un garaj, au informat autorităţile, citate de news.ro.

Şcolile au fost închise miercuri şi joi în multe oraşe, inclusiv în Chicago, unde se află al treilea cel mai mare sistem şcolar din ţară, iar poliţia a avertizat că există riscul unor accidente pe autostrăzile îngheţate.

Poşta din SUA şi-a anulat livrările în anumite părţi din Dakota de Sud şi Dakota de Nord şi din Ohio.

Temperaturile din Chicago au ajuns la o minimă de -30 de grade Celsius miercuri, cu puţin peste minima record înregistrată în ianuarie 1985.

Meteorologul Andrew Orrison a informat că printre cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat în International Falls, Minnesota, acolo unde termometrele au arătat -48 de grade Celsius, mai frig şi decât la Polul Sud unde se aşteptau temperaturi de -31 de grade Celsius.

În multe oraşe, există îngrijorări privind oamenii străzii, care nu au unde să se ferească de frig. Activiştii pentru drepturile omului susţin că nu există destule paturi în adăposturi pentru ei.

Cel puţin 2.700 de zboruri au fost anulate miercuri, cele mai multe fiind la cele două aeroporturi din Chicago. Alte 1.800 de zboruri programate pentru joi au fost anulate, de asemenea.

Operatorul feroviar Amtrack a informat că a anulat toate trenurile din şi în afara Chicago.