Vortexul polar ameninţă Europa. Mai multe ţări sunt paralizate de ninsori viscolite

Un vortex polar amenință vestul Europei. Ninsori puternice în Marea Britanie, oamenii au fost sfătuiţi să nu-şi părăsească locuințele. Probleme mari cu ninsorile şi în Franţa, Germania şi Austria.

17 ian. 2023, 10:52

Vortexul polar s-a instalat în vestul Europei. Mai multe zone din regiunea Carintia din Austria au fost paralizată luni dimineață din cauza zăpezii abundente căzute în timpul nopții. Drumurile închise, întreruperile de energie electrică și obstacolele în traficul feroviar au ținut ocupate serviciile de urgență.

În Carintia, Austria, a căzut multă zăpadă într-un timp scurt. Noaptea trecută au căzut din cer între 15 și 30 de centimetri în decurs de 10 ore. Astfel, multe drumuri au fost blocate din cauza copacilor căzuți, a accidentelor sau a camioanelor blocate.

Cantitatea mare de zăpadă proaspătă cauzează, de asemenea, probleme majore în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică. După ce mai mulți copaci au căzut pe liniile electrice din cauza zăpezii, 13.000 de gospodării au rămas fără curent electric în cursul dimineții.

Prognoza meteo: Roxana Bojariu anunţă o perturbare în transferul de căldură și umiditate dintre «cuptorul» tropical și «frigiderul» arctic. Curentul Jet, cel ce înconjoară Polul Nord, schimbă tot!
Reparațiile avansează încet și se așteaptă să continue pe parcursul zilei de luni. Partea sudică a Carintiei este cea mai afectată. Tot aici au căzut și cele mai mari cantități de zăpadă nouă. La Bad Bleiberg s-au depus 45 cm de zăpadă proaspătă, la Arriach 34 cm, iar la Bad Eisenkappel au căzut 29 de cm în cursul nopții.  Zăpada a cauzat întârzieri majore în trafic, nu doar pe drumurile secundare, ci și pe autostrăzi. Chiar și marile orașe Klagenfurt și Villach au avut probleme din cauza străzilor acoperite de zăpadă.

Circulația autobuzelor a fost blocată pe unele rute. Orașul Klagenfurt avertizează împotriva petrecerii timpului în parcuri din cauza riscului de rupere a zăpezii.

Serviciile feroviare au trebuit să fie suspendate între Grafenstein și Tainach. Căile Ferate din Austria (ÖBB) se confruntă cu întârzieri și în alte domenii. Pasul Wurzen, la sud de Villach, a fost închis din cauza pericolului de avalanșă. În Karawanken și în Alpii Carnici, este în vigoare în prezent o avertizare de nivel 3 din 5 de avalanșă din cauza acumulărilor mari de zăpadă.

Autostrada Tauern (A10), între Villach și Spittal an der Drau, a fost afectată în mod special. După cum se poate vedea și în videoclip, pe șosea era foarte multă zăpadă, iar zeci de vehicule blocau drumul. Blocajele în trafic se întindeau pe kilometri întregi.

În Franţa, furtuna Gerard a lăsat peste 75 de mii de gospodării fără electricitate. Vântul puternic, ploile şi inundaţiile au determinat autorităţile să declare cod galben de vreme rea în majoritatea departamentelor, în timp ce alte trei se află sub cod portocaliu. În nordul şi vestul ţării rafalele au suflat şi cu 160 de kilometri pe oră, lăsând în urmă pagube importante.

Vortexul afectează grav Marea Britanie: ninsori puternice, oameni sfătuiţi să nu-şi părăsească locuințele

În Marea Britanie, inundaţiile au reuşit să izoleze unele regiuni, aşa că unii localnici au fost nevoiţi să apeleze la feribot pentru a putea ajunge la muncă. În cealaltă parte a Regatului, ninsorile puternice au determinat autorităţile să emită mai multe alerte. Oamenii au fost sfătuiţi să nu-şi părăsească gospodăriile decât în caz de urgenţă majoră.

Vremea la extreme în Europa. Iarnă „indiană” în România, minus 50 de grade în Rusia, cod roşu de inundaţii în Balcani
Temperaturile pot ajunge şi la minus 11 grade Celsius, anunţă meteorologii, iar stratul de zăpadă depus va varia între cinci şi zece centimetri, nefiresc pentru Marea Britanie. De astăzi, va fi cod galben şi în nord-vestul Angliei, nordul Irlandei, dar şi în Ţara Galilor.

În celălat capăt al lumii, California este marcată de una dintre cele mai grave furtuni din ultimii ani. San Diego şi Sacramento se confruntă cu inundaţii record. Cel puţin opt milioane de oameni se află în zonele de risc, iar extrem de mulţi şi-au părăsit locuinţele. În ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate cel puţin 500 de alunecări de teren în California, spun autorităţile.

Vortexul stă departe de România. Meteorologii anunţă temperaturi peste cele specifice perioadei până la jumătatea lunii februarie

Temperaturile se vor situa peste valorile specifice perioadei până la jumătatea lunii februarie, relevă prognoza anunţată marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie, care consemnează şi că în cea mai mare parte a intervalului precipitaţiile vor fi deficitare.

Săptămâna 16.01.2023 – 23.01.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Cu excepţia sud-estului extrem al ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, regimul pluviometric va fi în general excedentar, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali, în jumătatea nordică a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei.

Săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor deficitară în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă

Săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României,

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă spre deficit în toate regiunile.