Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara

În următoarele zile ne vom bucura de o vreme de primăvară, cu temperaturi maxime ce vor atinge, local, până la 20 - 22 de grade Celsius. Totuși, iarna s-ar putea întoarce în a doua jumătatea a lunii. Deja, nordul Europei este afectat de vremea rea.
Filip Stan
05 feb. 2024, 18:32
Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie. Un nou episod de perturbare a Vortexului Polar este prognozat pentru mijlocul lunii, urmând să readucă vremea rece în toată emisfera nordică.

Totul va începe în aproximativ 10 zile: O puternică perturbare a Vortexului Polar este prognozată pentru mijlocul lunii februarie.

Având în vedere că se așteaptă un nou eveniment de încălzire stratosferică, în prezent se preconizează o întrerupere rapidă a Vortexului Polar și o schimbare a modelului de vreme rece în emisfera nordică, în a doua jumătate a lunii februarie și, posibil, la începutul lunii martie.

Aceasta este cea de-a doua întrerupere a Vortexului Polar în 2024, potrivit Severe-Weather. Prima a avut loc în jurul jumătății lunii ianuarie și a coincis cu o eliberare puternică de aer rece.

Alerte cod galben și portocaliu de fenomenele severe: viscol la munte, vântul va sufla puternic în toată țara și inundații

Acest eveniment care se apropie, pare să fie la fel de puternic, dacă nu chiar mai puternic, decât primul.

Prognozele actuale au preluat deja această dinamică și încep să deseneze un nou episod rece. Temperaturile vor putea ajunge la -20 de grade în anumite regiuni din Vestul și Centrul Europei.

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie: Ce este și cum funcționează acesta
Vortexul Polar se extinde la înălțime în diferite straturi ale atmosferei. Nivelul cel mai de jos se numește troposferă, unde au loc toate fenomenele meteorologice. Dar, deasupra, avem stratosfera, un strat mai adânc și mai uscat.

Din acest motiv, separăm întregul vortex polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Ambele își joacă rolul în mod diferit, așa că specialiștii le monitorizează separat.

Dar ambele părți formează împreună circulația de iarnă în emisfera nordică.

Pentru a simplifica lucrurile, tot ce trebuie să știți este că părțile superioară și inferioară ale vortexului polar sunt conectate.

Modificările din partea superioară pot avea un impact semnificativ asupra anomaliilor meteorologice din părțile inferioare ale atmosferei și asupra vremii de la suprafață.

Motivul pentru care meteorologii monitorizează permanent starea Vortexului Polar este că acesta poate avea un impact profund asupra vremii noastre zilnice. În principal, separăm vortexul polar în două moduri diferite:

Un vortex puternic/stabil înseamnă, de obicei, o circulație polară puternică și un curent cu jet puternic. Acest lucru blochează aerul mai rece în Cercul Arctic, creând condiții mai blânde.

În schimb, un vortex polar slab/întrerupt creează un model slab de jet stream. Ca urmare, acesta are mai multe dificultăți în a reține aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare.

Astfel, de exemplu, un vortex polar slab poate crește considerabil șansele de frig și ninsori. În natură, acest lucru înseamnă o perturbare puternică a jet stream-ului și o eliberare de aer rece din regiunile polare.

Ce este vortexul polar

Fenomenul meteorologic rar este provocat de o masă de aer foarte rece care se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului.  Acest aer dens și rece este controlat de un „buzunar mare” de presiune scăzută care se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord și în sensul acelor de ceasornic la Polul Sud.

Puterea unui vortex polar variază de la an la an. Când este puternic, vortexul este concentrat deasupra zonei arctice sau antarctice. În schimb, când este slab, ceea ce este mai frecvent, se poate împărți în două sau mai multe „vârtejuri înghețate”, scrie Independent.

Aceste vârtejuri se pot muta spre sud, în Canada, Statele Unite și Europa, crescând astfel riscul ca temperatura aerului să scadă la un nivel potențial periculos.

Ninsorile violente au perturbat transportul public în Japonia

Capitala Japoniei, Tokyo, şi zonele sale învecinate au fost afectate luni de ninsori, care au perturbat transportul public şi au determinat agenţia meteorologică niponă să emită o avertizare de căderi de zăpadă abundente pentru întreaga capitală, informează agenţia de presă Kyodo.

Pentru prima dată din februarie 2022, în zona centrală a capitalei a fost măsurată o acumulare de zăpadă de cel puţin un centimetru. De asemenea, a fost pentru prima dată în aproximativ un an când a fost emisă o avertizare de ninsori abundente pentru cele 23 de districte ale capitalei.

Se aşteaptă ca ninsorile să atingă intensitatea maximă luni seara târziu, însă navetiştii s-ar putea confrunta cu drumuri înzăpezite şi îngheţate şi a doua zi, deoarece este aşteptată o scădere a temperaturii dimineaţa, potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia.

Zonele muntoase din regiunea Kanto-Koshin vor continua probabil să înregistreze ninsori abundente până marţi dimineaţă, în timp ce un sistem de joasă presiune avansează de-a lungul coastei sudice a insulei principale Honshu spre est, a precizat aceasta.

All Nippon Airways şi Japan Airlines au anulat în total cel puţin 100 de zboruri, majoritatea cu plecare sau sosire pe aeroportul Haneda din Tokyo luni după-amiază, peste 11.000 de persoane fiind afectate.

Principalele drumuri expres care traversează capitala Tokyo şi împrejurimile sale, inclusiv drumurile expres Tomei şi Metropolitan, au fost parţial închise, potrivit operatorilor.

Ministerul Teritoriului, Infrastructurii, Transportului şi Turismului a cerut şoferilor să îşi monteze anvelope de iarnă pe autovehicule sau să aibă lanţuri de zăpadă, dar şi să nu iasă decât dacă este absolut necesar.

Pe parcursul unei perioade de 24 de ore, până marţi la ora 18.00, sunt prognozaţi 40 centimetri de zăpadă în zonele muntoase din nordul regiunii Kanto, 30 de centimetri în zone precum Hakone din prefectura Kanagawa şi Tama din vestul prefecturii Tokyo şi 8 centimetri în cele 23 de districte ale capitalei, potrivit agenţiei meteorologice.

 

Vortexul polar face ravagii în SUA: Stare de urgenţă în California, din cauza unei furtuni de iarnă puternice

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a instituit starea de urgenţă, în contextul în care vestul Statelor Unite sunt afectate de o furtună de iarnă puternică, relatează AFP.

Precipitaţii importante au loc de mai multe zile pe Coasta de Vest, iar joi 20 de milioane de oameni din California au fost vizaţi de o alertă de inundaţii.

Începând de miercuri, precipitaţii importante au avut loc în nordul Californiei, iar la San Francisco s-au înregiatrat cantităţi importante de apă de ploaie, potrivit Serviciului Meteorologic american (NWS).

Prognoza meteo pentru 5 – 18 februarie. Schimbare bruscă a vremii. Diferențe de 15 grade de la o săptămâna la alta

Sudul „Golden State” şi Los Angeles au fost afectate joi dimineaţa. Unele drumuri din oraş au fost inundate, iar o porţiune a Pacific Coast Highway, o autostradă celebră în rândul turiştilor prin panorama coastei, a fost închisă.

Unele guri de scurgere s-au revărsat, iar televiziuni locale au difuzat cu maşini în apă la o intersecţie.

Coasta de Vest a Statelor Unite a fost afectată de o iarnă anormal de ploioasă în 2023, din cauza unei serii de furtuni foarte apropiate care au adus precipitaţii aproape de recorduri.

Aceste catastrofe naturale s-au soldat cu aproximativ 20 de morţi, au cauzat pagube şi numeroase întreruperi ale electricităţii.

Însă aceste precipitaţii au permis Californiei să-şi refacă rezervele de apă după mai mulţi ani de secetă intensă.

California este obişunită, istoric, cu o alternare de valuri de căldură şi ploi intense. Legarea unui anumit eveniment meteo de modificările climatice este complicată. Oameni de ştiinţă avertizează, însă, de ani de zile că încălzirea globală a Terrei dereglează clima şi consolidează frecvenţa unor fenomene extreme, furtuni sau canicule.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă