Vortexul polar îşi schimbă direcţia. Elena Mateescu anunţă când scăpăm de urgia albă. Cum va fi vremea în Săptămâna Mare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o nouă avertizare cod roșu de ninsoare și viscol. Elena Mateescu vine cu detalii şi anunţă vreme rea până la sfârşitul săptămânii.

06 apr. 2023, 20:11
Vortexul polar îşi schimbă direcţia. Elena Mateescu anunţă când scăpăm de urgia albă. Cum va fi vremea în Săptămâna Mare
Prognoza meteo. Vine urgia după ciclonul polar

Vortexul polar îşi schimbă direcţia şi va afecta centrul ţării. Jumătate de țară rămâne până mâine sub avertizare cod galben și portocaliu de vreme rea. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat prognoza meteo actualizată. Ce ne aşteaptă în acest weekend şi care sunt predicțiile meteo pentru Sărbătorile de Paşte,

„Până sâmbătă vorbim de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, pentru că valorile de temperaturi la nivelul maximelor vor rămâne unele coborâte.

Prognoza meteo 7 aprilie. Vremea se menține rece. Cât mai ține frigul și când scăpăm de ninsori
Discutăm de valori care la scara întregii țări se vor situa între -1 grad, până la cel mult 10-11 grade Celsius. De altfel, și pe parcursul zilei de azi observăm diferențe semnificative între regiunile nordice, centrale ale țării, acolo unde valorile de temperaturi nu au depășit zero unu 2 grade, în timp ce în sud consemnăm valori de nouă 10-12 grade. De duminică, vremea va continua să se încălzească ușor.

Valorile termice se vor situa, în general, între 8-16 grade chiar și minimele, pe parcursul nopților vor crește, consemnând valori de minus trei până la șapte 8 grade.

Ciclonul mediteraneean, care a afectat țara noastră încă de luni, și-a schimbat direcția de deplasare, căpătând o traiectorie retrogradă. Această evoluție a dus la o intensificare a precipitațiilor și o creștere susținută a vitezei vântului în multe zone din nord-estul României.

Noi avertizări de fenomene meteo extreme de la ANM. Ninsori, viscol și polei în peste jumătate de țară

Pe fondul temperaturilor destul de scăzute, atât la sol, cât și în altitudine, în nordul și, local, centrul Moldovei, majoritatea precipitațiilor au căzut sub formă de ninsoare, în timp ce în estul și sud-estul regiunii au fost și intervale cu lapoviță și ploaie, care pe alocuri au determinat depuneri de polei.

Cele mai afectate au fost județele Iași și Botoșani. Miercuri seara, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Poliția Rutieră au decis să închidă complet circulația pe toate drumurile din aceste județe, pentru toate categoriile de autovehicule.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar.