Vosganian: Cetăţenii să aibă obligaţia de a se reînscrie pe listele electorale în treizeci de zile

Varujan Vosganian propune o "soluţie" pentru stabilirea exactă a numărului de cetăţeni cu drept de vot: obligativitatea fiecărei persoane de a solicita în scris reînscrierea pe listele electorale. Conform vicepreşedintelui PNL, o astfel de măsură ar garanta o evidenţă clară a celor vii, a celor care deţin acte de identitate expirate şi a celor din diaspora. 

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 08:36
Vosganian: Cetăţenii să aibă obligaţia de a se reînscrie pe listele electorale în treizeci de zile

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, vine cu o nouă „soluţie” pentru a rezolva problema listelor electorale. Acesta scrie pe blogul personal că fiecare cetăţean cu drept de vot ar trebui să ceară reînscrierea pe liste, astfel încât cei care nu se adresează autorităţilor să nu mai poată vota:

„Înţeleg că sunt tot felul de suspiciuni privind disponibilitatea primarilor de a reactualiza listele. Că nu au interes, că sunt pedelişti şi vor ca să fie un cvorum cât mai mare pe ţară, că primesc fonduri în funcţie de populaţie, că, în felul ăsta, scade numărul parlamentarilor din judeţ etc.etc. În plus, primarii nu au întotdeauna cele mai bune mijloace, inclusiv de natură legală, pentru a face „curăţirea” listelor. De aceea, cred că cea mai bună soluţie ar fi ca, în termen de treizeci de zile, fiecare cetăţean român să solicite în scris reînscrierea pe listele electorale. Votează cei care se înscriu”.

În opinia lui Vosganian, respectiva măsură ar „lămuri chestiunea”:

„Astfel vom şti, cu certitudine, cine e viu şi cine nu, cine are actele de identitate expirate, cine e în Noua Zeelandă şi nici prin cap nu-i trece să voteze etc.etc. Românii din străinătate care doresc să voteze pot solicita înscrierea pe listele electorale prin ambasade. La aceasta să se adauge, ca o corecţie, listele cu persoanele care au interdicţie de a vota, în urma unor condamnări sau a unor diagnostice medicale, Şi cu asta am lămurit chestiunea”.