Vot de încredere în Parlamentul elen pentru Giorgios Papandreou

În pofida intenţiei sale de a renunţa la referendum, Papandreou duce în continuare o luptă pentru a obţine votul de încredere al Parlamentului. Majoritatea analiştilor din Grecia se îndoiesc că Papandreou se va mai agăţa de putere mult timp, deşi tenacitatea sa este cunoscută. Fie că va câştiga sau va pierde votul de încredere, convocarea alegerilor anticipate este tot mai probabilă.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 10:26
Vot de încredere în Parlamentul elen pentru Giorgios Papandreou

Premierul grec, Giorgios Papandreou, se confruntă cu un vot de încredere riscant în Parlament, vineri seara, după ce anunţul său privind organizarea unui referendum pe tema planului european de salvare a Greciei a uimit liderii mondiali luni, comentează Euronews în pagina electronică.

Proiectul de referendum pare să se fi întors împotriva prim-ministrului, după ce mai multe persoane i-au cerut să demisioneze şi membri ai partidului său socialist s-au declarat împotriva proiectului, astfel că Papandreou riscă să piardă votul de încredere dacă numai doi dintre deputaţii săi votează împotrivă.

Prin urmare, el a acceptat să renunţe la referendum dacă obţine sprijinul opoziţiei faţă de planul european de salvare a Greciei. Dar liderul opoziţiei, Antonis Samaris, nu s-a lăsat impresionat şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, înainte de a părăsi Parlamentul cu deputaţii săi, comentează Euronews.

Nemulţumiţi de refuzul premierului de a demisiona din funcţie, mai mulţi cetăţeni au protestat joi seara la Atena, după o zi de dezbateri în Parlament.

Unii analişti apreciază acum că, deşi este foarte improbabil ca un referendum să mai fie organizat, este de asemenea improbabil ca Papandreou să câştige votul de încredere al Parlamentului. Votul se va desfăşura vineri seara, în jurul orei 22.00 GMT (24.00, ora României).

În pofida intenţiei sale de a renunţa la referendum, Papandreou duce în continuare o luptă pentru a obţine votul de încredere al Parlamentului, comentează la rândul său Wall Street Journal, în ediţia electronică de vineri. Majoritatea analiştilor din Grecia se îndoiesc că Papandreou se va mai agăţa de putere mult timp, deşi tenacitatea sa este cunoscută. Fie că va câştiga sau va pierde votul de încredere, convocarea alegerilor anticipate este tot mai probabilă.

De altfel, liderul opoziţiei conservatoare Antonis Samaras a anunţat că va sprijini planul european de salvare dacă Papandreou demisionează din funcţia de prim-ministru, urmând ca un Guvern interimar să supravegheze implementarea planului şi noi alegeri să fie organizate până la sfârşitul anului.