Votul final pe legea INTERZICERII FUMATULUI în spaţiile publice, AMÂNAT. Proiectul, scos de pe ordinea de zi UPDATE

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Miercuri, deputaţii ar fi trebuit să dea votul final, după ce actul normativ a fost avizat pozitiv şi în comisiile de specialitate, potrivit România TV.

25 nov. 2015, 07:29
Votul final pe legea INTERZICERII FUMATULUI în spaţiile publice, AMÂNAT. Proiectul, scos de pe ordinea de zi UPDATE

Proiectul a fost înscris luni pe ordinea de zi, dar, în cursul zilei de marți, a fost scos și retrimis la Comisia de sănătate, scrie Agerpres.

Președintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, a declarat miercuri, la Parlament, că motivul scoaterii de pe ordinea de zi a plenului Camerei a acestui proiect este o scrisoare a Consiliului Concurenței care atrage atenția asupra unui amendament în actul normativ care interzice afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere.

„După întocmirea raportului de către Comisia de sănătate a Camerei Deputaților a venit o adresă din partea Consiliului Concurenței legat de un amendament care interzicea afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere”, a spus președintele Comisiei pentru sănătate.

Întrebat dacă sunt șanse ca proiectul să intre miercuri pe ordinea de zi a plenului, el a spus că „în urma negocierilor care vor avea loc între liderii partidelor politice din Parlament va fi luată o decizie”.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a afirmat miercuri că speră ca acest proiect să fie adoptat de Camera Deputaților în actuala sesiune parlamentară.

„Sper ca acest proiect atât de mult așteptat și cu așa o largă susținere publică și din partea profesorilor, a medicilor și a foarte multor tineri va trece în această sesiune parlamentară. Chiar cred că va găsi ecou la Palatul Parlamentului și va fi aprobată. În acest moment, nu am nicio explicație pentru ce a fost scos de pe ordinea de zi, știu că a fost o corespondență între Consiliul Concurenței și Comisia de sănătate pentru o clarificare mai bună a unuia dintre amendamentele depuse de către Comisia de sănătate la actuala lege și probabil că și acesta este unul dintre motive”, a spus Cristea.

Amânarea dezbaterii proiectului legii antifumat de către deputați a fost cauzată de presiuni din partea producătorilor de tutun, a declarat miercuri Robin Simion, de la pagina „Nefumători în București” parte a coaliției „România respiră”, după scoaterea de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

„Deocamdată nu avem explicații, surpriza mare este că nici parlamentarii nu știau că a fost scoasă de pe ordinea de zi (n.r. Legea antifumat). Este culmea, este scos de pe ordinea de zi fără ca inițiatorii să știe. Mai mult ca sigur sunt presiuni din partea producătorilor de tutun care au făcut ca proiectul să fie întors la Comisia de sănătate. Nu se știe până când, s-ar putea să fie probleme pentru că o să vină sărbătorile și ne așteptăm la surprize neplăcute, să fie amânată și mai mult” a precizat Simion.

În privinţa legii, acesta a adăugat că au fost primite semnale pozitive inclusiv de la fumători.

„Și ei își doresc (n.r. Legea antifumat), pentru că nu mai suportă să ajungă acasă cu toate hainele mirosind, pentru că au rude care au probleme de sănătate și că s-au săturat; 50.000 de români mor anual din cauza fumatului — este o cifră oficială”, a declarat Robin.

Legea care ar urma să interzică fumatul în spaţiile publice urma să fie supusă miercuri votului deputaţilor, proiectul legislativ ajungând pe masa Camerei Deputaţilor în luna martie.

Iniţiat de 21 de deputaţi şi senatori PSD proiectul de lege care interzice fumatul în spaţiile publice a trecut de Senat în luna martie. În plus, ea a fost avizată şi în trei comisii de specialitate de la Camera Deputaţilor cu mai multe amendamente, prin care se interzice complet fumatul în orice spaţiu accesibil publicului, la locurile de muncă, în spaţiile amenajate pentru copii şi în instituţiile de medicale. De asemenea au fost înăsprite şi amenzile, potrivit România TV.

Citeşte şi: Deputatul Horia Grama cere AMENAJAREA de LOCURI de FUMAT inclusiv în AMBULANŢE