Vot istoric în Parlament: contactul sexual cu un minor mai mic de 16 ani va fi considerat viol. Care este excepția prevăzută în lege

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care orice act sexual cu o persoană sub 16 ani este considerat viol. 

28 iun. 2023, 15:39
Vot istoric în Parlament: contactul sexual cu un minor mai mic de 16 ani va fi considerat viol. Care este excepția prevăzută în lege
Solicitare legislativă: actul sexual cu un minor sub 16 ani trebuie pedepsit ca violul

Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Clauza „Romeo și Julieta” este utilizată în mai multe legislații europene, precum Codul Penal Francez, și înseamnă că faptele nu vor fi incriminate dacă diferența de vârstă între persoanele care fac sex este mai mică de cinci ani. În proiectul inițial se vorbea de o diferență de 3 ani. Aceasta a fost crescută la 5, după depunerea amendamentelor.

Ce prevede legea votată astăzi în Parlament, care va proteja copiii de abuzuri sexuale

Legea a fost votat astăzi, în plenul Camerei, și a trecut cu 267 de voturi „pentru” și 6 abțineri.

„De astăzi, orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol!

Am depus în iunie 2022 acest proiect, împreună cu alte colege parlamentar. Un an mai târziu, această lege devine realitate.

Orice zi fără această lege a constituit o portiță de scăpare pentru agresorii sexuali.

De acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnați de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei.

Nimeni nu va mai putea invoca vreodată, în nicio sală de judecată, că un minor sub 16 ani a consimțit la un act sexual cu un adult.

Datoria noastră ca legiuitori este să ne asigurăm că legea face un lucru limpede și anume că apără victimele și sancționează agresorii! Am lucrat împreună cu colegii parlamentari din PNL cu gândul la sutele de copii abuzați sexual astfel încât vinovații trebuie să suporte consecințele legii pe măsura faptelor lor abominabile.

Această măsură și celelalte pe care le adoptăm prin această lege sunt absolut necesare și solicitate de grupuri reprezentative ale societății civile, de părinți, de activiști din sfera socială, de profesioniștii din domeniul protecției copilului. Și mulțumesc societății civile pentru parteneriatul constant și tot sprijinul acordat pentru această lege.

România se plasează în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, 80% dintre aceste victime fiind femei și copii. Parlamentul avea obligația să corecteze hibele legislative care oferă posibilitatea vinovaților să scape fără să fie pedepsiți pe măsura faptei.

Până acum, România era între cele 8 state care aveau ca vârstă a consimțământului sexual 14 ani în timp ce alte 7 state aveau 15 ani, iar 11 state europene (plus SUA, Canada și Israel) optaseră deja pentru vârsta de 16 ani”, arată Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii legii.