Vot istoric în SUA. Joe Biden și democrații au decis să lase cetățenii americani fără arme / Republicanii avertizează că se calcă în picioare Constituția

Democrații lui Joe Biden vor ca cetățenii americani să nu mai poată deține arme. Un vot important în acest sens a fost dat vineri, 29 iulie.

30 iul. 2022, 13:42
Vot istoric în SUA. Joe Biden și democrații au decis să lase cetățenii americani fără arme / Republicanii avertizează că se calcă în picioare Constituția

Camera Reprezentanţilor a adoptat în prima lectură interzicerea puştilor de asalt şi a armelor semiautomate, după ce mai multe atacuri armate au avut loc în SUA, în ultimele luni. Proiectul de lege este susţinut de către preşedintele democrat Joe Biden, informează Joe Biden.

Textul susţinut de către Biden a fost adoptat vineri în Camera Reprezenţailor cu 217 de voturi la 213, dar cel mai probabil, nu va fi adoptat de Senat. Republicanii se opun categoric.

În baza regulilor cu privire la majoritatea calificată din Senat, este necesar ca zece senatori republicani să voteze împreună cu cei 50 de senatori democraţi pentru a interzice puştile de asalt. Acest lucru este puţin puţin probabil. Doar doi reprezentanţi republicani au votat vineri alături de oamenii lui Biden, potrivit presei internaționale.

 

Republicanii îl avertizează pe Biden. Se încalcă Constiția SUA

 

În anul 1994, Congresul a adoptat o lege care interzicea pe o perioadă de zece ani puştile de asalt şi anumite tipuri de încărcătoare de mare capacitate.

Legea a expirat în 2004, iar vânzările de armament promovate de către producători drept „puşti sportive” au crescut puternic.  În ultimii zece ani, acest tip de armament a generat profit de peste un miliard de dolari, potrivit unui raport parlamentar.

Vineri, Casa Albă a transmis că susţinerea unei măsuri are drept rolul de „a salva vieți”.

„40.000 de americani mor în fiecare an din cauza unor răni împuşcate, iar armele de foc au devent principalul ucigaş de copii în Statele Unite”, a subliniat ea într-un comunicat.

 

Îi este frică lui Joe Biden de o revoluție?

 

De partea cealaltă, republicanii blochează această măsură, pe care o consideră o încălcare a celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei cu privire la purtarea armelor de foc.

Totuși, oamenii lui Ron DeSantis au acceptat să susţină o lege care consolidează mijloace de conficare a armelor de foc ale partenerilor violenţi şi creşte mijloacele destinate sănătăţii mentale şi siguranţei în şcoli.

Între timp, în social media au apărut discuții din ce în ce mai aprinse. Internauții susțin că democrații vor interzicerea armelor de frica unei revolte populare.