Vot pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu în Comisia Juridică a Senatului

După arestarea lui Liviu Dragnea, celălalt lider al coaliţiei de la guvernare are probleme cu justiţia. Comisia Juridică a Senatului a votat pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu. Decizia de ridicare a imunităţii, amânată mai bine de jumătate de an, a fost luată cu 3 voturi "pentru", 2 abțineri și 1 vot "împotrivă".

RomaniaTV.net
29 mai 2019, 07:42
Vot pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu în Comisia Juridică a Senatului

UPDATE: Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a explicat de ce a durat atât de mult ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de DNA că a primit mită, indirect, 800.000 de dolari.

„Din punctul meu de vedere nu avem ce să votăm. Decizia aparține plenurilor. A fost nevoie de amâri din cauza faptului că unii colegi au studiat dosarul”, a precizat Șerban Nicolae.

„Din punctul meu de vedere, scapă adevărații infractori. Atâta vreme cât te ocupi de adversari politici, înseamnă că nu te ocupi de adevărații infractori și asta se și vede. (…) Au dispărut păduri, a dispărut industria, a dispărut flota, marea problemă în România a fost cu două salariate de la DGASPC Teleorman. (…) Nu s-a întrunit nicio majoritate pentru această decizie, nu s-a întocmit niciun raport. (…) Senatul nu cere urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Șerban Nicolae, la Parlament, adăugând că nu crede că vreun social-democrat din Senat va vota pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu. 

Raportul comisiei juridice va fi trimis plenului Senatului, cel care are ultimul cuvânt în acest caz. De menționat că PSD are singur majoritatea în plenul Senatului.Decizia a fost anunțată de președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc. La ședința comisiei au fost prezenți doi senatori PNL, un senator USR, doi senatori PSD și un senator UDMR.

Biroul permanent al Senatului acordase, marţi, un nou termen de două săptămâni Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport la solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul preşedintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent al Senatului a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cereri a DNA, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.

Biroul permanent al Senatului stabilise pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, însă mai multe şedinţe ale comisiei au fost suspendate din lipsă de cvorum. Tăriceanu declara, pe 4 aprilie, că le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să urgenteze elaborarea avizului în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul său, menţionând că este dispus în orice moment să prezinte în plen punctul său de vedere.

În 16 aprilie, a fost avansată de către senatorii jurişti social-democraţi soluţia invitării unui reprezentant al Parchetului General la Comisia juridică din Senat pentru susţinerea cauzei referitoare la solicitarea privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Nici în această privinţă nu a fost luată o decizie.

Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Într-un alt dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv, luni, pe preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă. Tăriceanu a fost acuzat de procurorii DNA că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. Tăriceanu a declarat, luni seară, că bucuria sa că a fost achitat este umbrită de faptul că ştie că foarte mulţi alţi oameni care au fost sau sunt în aceeaşi situaţie cu el nu şi-au încheiat încă procesele.