Egiptul votează în cadrul primelor alegeri parlamentare după alungarea lui Mubarak

Egiptenii sunt chemaţi la urne luni pentru a-şi alege deputaţii la aproape 10 luni după răsturnarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, un scrutin în care Fraţii musulmani se afişează într-o poziţie de forţă pe fondul crizei politice din ţară.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 07:34
Egiptul votează în cadrul primelor alegeri parlamentare după alungarea lui Mubarak

Birourile de vot urmează să se deschidă la 8.00 (6.00 GMT) pentru aceste prime alegeri după căderea lui Mubarak. Fiecare tur de scrutin se va derula pe parcursul a două zile, iar urnele vor rămâne încă deschise marţi, notează AFP.

După alegerile din Tunisia şi Maroc, Egiptul este a treia ţară ce cunoaşte alegeri majore într-o regiune bulversată de „primăvara arabă”, potrivit Agerpres.

Sistemul electoral complex prevede o decuplare a ţării în trei regiuni votând succesiv. Votul de luni va acoperi Cairo, Alexandria, al doilea mare oraş al ţării, şi guvernorate ca Luxor (Egiptul de Sus).

Votul pentru Adunarea Populară (camera deputaţilor) se va desfăşura până la 11 ianuarie şi va fi urmat de la 29 ianuarie la 11 martie de alegerea Shura, camera superioară consultativă.

Parlamentul precedent a fost dizolvat în urma alungării preşedintelui Mubarak de la putere la 11 februarie sub presiunea unei revolte populare.

Viitorul parlament va fi însărcinat să numească o comisie însărcinată cu elaborarea unei noi Constituţii, o etapă decisivă în tranziţia ţării spre democraţie promisă după revoltă.

Armata, care asigură conducerea ţării, s-a angajat să predea puterea civililor după organizarea de alegeri prezidenţiale cel târziu până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Mişcarea Fraţii musulmani, forţa politică cea mai structurată a ţării dar mult timp în ilegalitate, a format un partid, „Libertate şi Justiţie”, pentru a se prezenta la acest scrutin de unde contează să iasă învingătoare.