Vouchere 2023. Marcel Boloş, precizări oficiale de ultimă oră: Bani pentru mai mulţi români

Suma de 1.100 de lei e nivelul pensiei minime sociale, ceea ce spune foarte mult despre standardul de viaţă. Avem un scenariu de majorare a plafonului de venit care merge până în 3.000 de lei, spune minsitrul Dezvoltării, dar măsura se va aplica în septembrie.

23 ian. 2023, 23:23
Vouchere 2023. Marcel Boloş, precizări oficiale de ultimă oră: Bani pentru mai mulţi români

Vouchere 2023. Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor Europene, a explicat, luni seară, ce înseamnă această propunere de mărire a acestor plafoane. „Noi, acum, după cum se cunoaște, suntem în curs implementa a mecanismului pentru sprijinire a familiilor și persoanelor defavorizate pentru acordarea ajutorului de încălzire și, de asemenea, după tranșa 1 după ce facem această evaluare a implementării tranșei 1 și a resurselor disponibile pe care le avem pentru tranșa a doua, dacă se va agrea în coaliția de guvernare, într-adevăr, analizăm posibilitatea aceasta de a crește plafonul de la de acordare a acestui ajutor de la 2000 de lei la 3000 de lei.

Vouchere de vacanţă 2023. Cine sunt românii care vor primi 2900 de lei pe card
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a vorbit despre nivelul de sărăcie din România şi a afirmat că nivelul pensiei minime este de 1.100 de lei şi că 1.188.000 de români beneficiază de pachete de alimente de la Uniunea Europeană. El a precizat că este avut în vedere un scenariu de majorare a plafonului de venit, într-o primă etapă la 2.000 lei, apoi până la 3.000 de lei.

„Analizăm această posibilitate să vedem cum se implementează tranșa întâi, cea care are termenul scadent luna februarie și cu data de 20 februarie pentru efectuarea plăților. Dacă se va decide la nivel de coaliție în acest sens, noi pregătim simulările necesare pentru ca să extindem plafonul de venit de la 2000 de lei la 3000 de lei și odată cu aceasta să creștem numărul de beneficiari”, a spus ministrul Boloș, luni, la Antena 3.

„Noi termenul de 20 februarie ni-l respectăm și după aceea, probabil în cursul lunilor martie-aprilie facem această analiză în detaliu la nivelul ministerului, cu privire la extinderea plafonului de venit și anunțăm măsura cât de curând.

Noi avem termenul luna septembrie de plată și sigur că această decizie trebuie luată începând cu luna martie-aprilie, să vedem când vom avea calculele finalizate.

Ajutoare de la UE pentru mai multe categorii de români. Anunț de ultima oră al ministrului Boloș

Decizia trebuie luată, pentru ca începând cu luna septembrie, să putem să punem forma finală atât pe masa coaliției și aprobarea pentru aceasta prin decizia Guvernului”, a mai spus Marcel Boloş. „Am încercat ca în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. dar aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a subliniat Marcel Boloş.

Câţi români ar putea beneficia de aceste modificări
Înseamnă că numărul celor care vor beneficia de ajutorul de încălzire va crește de la cât avem în momentul de față 4 milioane de beneficiari la aproximativ 5 milioane de beneficiari.

Repet, acești bani sunt din banii pe care îi avem pe politica de coeziune, în funcție de cum va evolua riscul de pierdere a banilor și de simulările pe care le vom face. Există această posibilitate de a crește plafonul de la 2000 de lei la 3000 de lei.

Plafonul de venit pentru ajutoarele de stat ar putea ajunge la 3.000 de lei
Asta înseamnă că din luna septembrie noi vom fi în situația în care ajutorul de încălzire să-l acordăm pentru mai multe persoane și familii defavorizate. Pe de o parte am ajuta un număr mai mare de populație și familii defavorizate, iar pe de altă parte am luat măsurile necesare pentru ca riscul de pierdere a banilor europeni să fie cât mai mic.

Iar din această perspectivă credem noi că este mult mai oportun pentru ca toți cei care se află în situația aceasta dificilă de a-și plăti și de a-și achita facturile la energie, să fie sprijiniți prin banii pe care noi avem la dispoziție în perioada de programare 2014 -2020.

Banii acordați pentru familiile vulnerabile sunt alocați de către Comisia Europeană
Acești bani sunt alocați de către Comisia Europeană. Statul membru, adică România, nu are niciun fel de efort bugetar din această perspectivă, pentru că este cu 0 % cofinanțare. Și cum am menționat, noi suntem în situația în care analizăm perspectiva aceasta de creștere a plafonului de venit, pe de o parte, dar și să asigurăm cea mai bună utilizare a banilor europeni și să fim alături de populație și de familiile defavorizate pentru ca să-i sprijinim în această perioadă în care prețurile la energie cresc”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.