Vouchere alimente 2022, a treia tranşă. Se actualizează datele cu beneficiarii, mulţi români vor pierde ajutorul

În luna octombrie 2022 urmează să fie alimentate cardurile sociale cu suma de 250 de lei, dar listele cu beneficiari vor fi din nou revizuite.

06 oct. 2022, 14:31
Vouchere alimente 2022, a treia tranşă. Se actualizează datele cu beneficiarii, mulţi români vor pierde ajutorul

Vouchere alimente 2022. Potrivit graficului prezentat, la începutul programului, de către autorităţi, între datele de 17 octombrie și 21 octombrie ar trebui să aibă loc actualizarea listelor de beneficiari de către Ministerul Muncii și verificarea de către ANAF. Între aceleași date, 17 octombrie și 21 octombrie,  Compania Națională Poșta Română prelucrează datele.

În cele din urmă banii urmează să fie virați pe carduri între datele 24 octombrie 2022 și 31 octombrie 2022. Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți.

”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Vouchere de vacanţă 2022. În ce situaţii, tichetele de vacanţă trebuie returnate angajatorilor

Vouchere alimente 2022. Ghidul voucherelor sociale. Tot ce trebuie să știi

Beneficiarii acestor carduri întâmpină unele probleme. Mai jos vă prezentăm patru situații cu care v-ați putea confrunta.

1. Sunt eligibil, dar nu am primit cardul

Sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului pentru că la momentul distribuirii nu se aflau la domiciliu. Poșta Română încearcă distribuirea de două ori pentru fiecare beneficiar. Dacă vă aflați în această situație, primul pas este să verificați la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu găsiți cardul acolo, sunați la 031.9268.

Vouchere alimente 2022. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program se eliberează noi suporturi electronice.
Vouchere sociale. Când intră a treia tranşă de 250 de lei pe card
Așadar, dacă ați devenit eligibil pe parcursul programului, veți fi adăugați pe aceste liste. Pentru a vă asigura că nu sunteți omis, vă puteți adresa Casei Teritoriale de Pensii – respectiv Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – din județul de reședință. Verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar MIPE nu are autoritatea să adauge sau să elimine beneficiari din liste.

Vouchere alimente 2022. Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Categoriile eligibile sunt următoarele:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

2. Am primit cardul, dar nu este încărcat

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere. MIPE nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română. Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

3. Am pierdut cardul sau nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului. Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

4. Nu știu de unde pot cumpăra alimente / mese calde

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici – www.fonduri-ue.ro/vouchere . Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Dacă aveți alte curiozități pe tema utilizării voucherelor, aici găsiți răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări -– www.fonduri-ue.ro/vouchere.

Cât timp sunt valabile voucherele

Voucherele sociale cu care oamenii își pot cumpăra alimente au o valoare de 250 de lei și se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării.

De exemplu, dacă tranșa patru este încărcată în decembrie 2022, utilizatorii pot folosi suma de bani până în decembrie 2023.

Voucherele vin în plicuri și sunt însoțite de scrisori care cuprind informații despre utilizare, detalii despre magazinele care acceptă carduri, un număr de telefon la care oamenii pot suna în cazul în care întâmpină probleme și codul PIN de activare a cardului.

În cazul în care persoanele care beneficiază de carduri nu se pot deplasa, pot da cardul unei alte persoane împreună cu actul de identitate pentru a putea fi folosit.

Pentru orice informații privind soldul cardului sau alte nelămuriri, beneficiarii pot suna la numerele următoare detelefon, în funcție de emitenții cardurilor.