Vouchere de vacanţă 2022. În ce situaţii, tichetele de vacanţă trebuie returnate angajatorilor

Există situații în care tichetele de vacanță care nu au fost cheltuite trebuie returnate angajatorilor, ce trebuie să ştie cei care le primesc, fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat.
Filip Stan
05 oct. 2022, 19:17
Vouchere de vacanţă 2022. În ce situaţii, tichetele de vacanţă trebuie returnate angajatorilor

Vouchere de vacanţă 2022. Printre regulile de acordare a voucherelor de vacanță există și ideea de acordare a acestora proporțional cu durata contractului de muncă într-un an calendaristic. Ca atare, se poate ajunge la situația când un angajat să restituie o anumită sumă drept contravaloare a voucherelor necuvenite și pe care acesta le-a folosit în anul respectiv.

Una dintre regulile de acordare a tichetelor de vacanță prevede că acestea se acordă în funcție de durata contractului de muncă de unde se înțelege că angajatul este nevoit să restituie suma de bani care reprezintă echivalentul voucherelor care nu i se cuvin dar pe care le-a folosit.

Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 500 de lei pentru plata facturilor la energie
Voucherele de vacanță în mediul privat se pot acorda pentru fiecare salariat în limita a șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal și numai dacă angajatorii au resurse bugetare să o facă și se raportează la OUG nr. 8/2009 și la normele sale de aplicare când fac asta (HG nr. 215/2009).

„În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește, în condițiile alin. (2), când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, se spune în OUG, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați e de cel mult șase salarii minime brute, pentru un salariat, într-un an fiscal – în 2022, ceea ce înseamnă cel mult 15.300 de lei.

Vouchere de vacanţă 2022. Valabilitatea voucherelor de vacanță este de un an de la data emiterii iar din acest an se acordă numai electronic. Practic, suma de bani acordată drept vouchere de vacanță poate fi utilizată un an de la momentul când intră pe card.

Însă, există situații în care angajații părăsesc compania în timpul anului fiscal în curs, după ce au primit banii pe cardul de vacanță și pe care i-au și folosit.

Normele de aplicare ale OUG nr. 8/2009 prevăd că atunci când avem de-a face cu încetarea raporturilor de muncă, „angajatorul are obligația de a comunica în timp util informațiile relevante unității emitente, pentru ca aceasta să poată face restituirea valorilor către angajator”; prin urmare, angajatorul e cel care trebuie să anunțe unitatea emitentă a voucherelor că de la o anumită dată, un anumit angajat nu mai lucrează la acea companie.

Totodată, angajatul la data încetării raporturilor de muncă are obligația de a restitui angajatorului suportul electronic (cardul), iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unității emitente”.

Sărbători 2022. Românii vor scoate mai mult din buzunar pentru bradul de Crăciun. Iată care sunt motivele
Mai mult, în normele de aplicare se mai spune că: ”Utilizarea de către beneficiar de vouchere de vacanță pe suport hârtie sau pe suport electronic necuvenite îl va obliga pe acesta la plata contravalorii voucherelor către angajator”. Vouchere necuvenite înseamnă suma care nu mai este acoperită deoarece angajatul a părăsit compania înainte de scurgerea anului fiscal sau înaitea expirării contractului de muncă deoarece, în cazul angajaților din privat, voucherele se acordă proporțional cu perioada raportului de muncă. Dacă angajatul pleacă după jumătate de an, după ce a primit vouchere pentru tot anul, va trebui să dea înapoi o parte proporțională din acele vouchere.

„(2) Cuantumul acordat salariaților, alții decât cei prevăzuți la art. 3 alin. (2) (adică angajații de la stat – n.red.), sub forma voucherelor de vacanță se stabilește, în condițiile legii, de către angajatori proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic.

(3) În cazul cumulului de funcții, voucherele de vacanță vor fi acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii, sau, după caz, de fiecare angajator proporțional cu timpul lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoa/re”, prevede art. 12 din normele de aplicare a OUG 8/2009.

 

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri