Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă şi tichete de 1500 de lei pentru tratamente stomatologice

Gabriela Firea propune reducerea TVA până la 5% la produsele esenţiale pentru creşterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă). Alte măsuri sociale într-un amplu program.

16 mart. 2023, 14:45
Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă şi tichete de 1500 de lei pentru tratamente stomatologice
Veste bună pentru români

Vouchere 2023. Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat un pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor care include măsuri precum TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă, Vouchere Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame, reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase sau program flexibil de muncă pentru părinţi.

Vouchere sociale 2023. Veste bună pentru milioane de români, banii intră pe card înainte de Paşte
„Pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor! TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esenţiale pentru creşterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă).

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creşe sau grădiniţe particulare.

Vouchere de vacanțe date din bugetul de stat și pentru angajații de la privat din 2024. Adrian Benţa: „Va fi un efort bugetar şi trebuie găsită o sursă de finanţare“
Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obţine reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracţie, restaurante sau librării. Acest card este similar cardul European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilităţii tinerilor, aşa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanţiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultaţiilor şi analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susţinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% şi 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protecţia mamelor care se întorc în câmpul muncii

Propunere legislativă pentru asigurarea stabilităţii locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creştere a copilului.

Program flexibil de muncă pentru părinţi

Propunem posibilitatea sprijinirii părinţilor cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil şi posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

Voucher pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

Sprijin financiar pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. În funcţie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-şi asumă creşterea acestor copii şi poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru aceşti copii.

Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie

Similar Concursului de proiecte studenţeşti sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câştigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcţie de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studenţeşti şi de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect”, a scris Gabriela Firea, joi pe Facebook.

Ministrul PSD a adăugat că este o prioritate pentru ea şi pentru colegii coaliţiei de guvernare creşterea natalităţii, în condiţiile în care ţara noastră se confruntă cu o masivă scădere demografică.

„Creşterea natalităţii este o prioritate pentru mine şi toţi colegii coaliţiei de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică. Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile funcţionează deja la Ministerul Familiei, însă, toate familiile au nevoie de susţinere şi după ce vin pe lume copiii. La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu Ministerul de Finanţe, lucrăm la programe dedicate creşterii natalităţii şi susţinerii familiilor”