Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă și grădiniţă, vouchere stomatologice şi carduri pentru tineri. Pachet masiv de ajutoare pregătit de Guvern

Gabriela Firea anunţă că pachetul PSD pentru creşterea natalităţii este gata. Acesta a plecat către ministerele de linie pentru avizare.

18 mai 2023, 19:39
Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă și grădiniţă, vouchere stomatologice şi carduri pentru tineri. Pachet masiv de ajutoare pregătit de Guvern

Vouchere 2023. Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat, joi la Ploieşti, că pachetul pregătit de instituţie privind creşterea natalităţii este finalizat şi în proces de avizare la celelalte ministere de linie. „Familie e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi, de a avea copii, de a simţi că statul sprijină natalitatea, nu doar prin sprijinirea cuplurilor care suferă de infertilitate, ci şi prin sprijinirea femeilor însărcinate, a familiilor care întâmpină dificultăţi în a-şi duce copiii la creşă sau grădiniţă”, a mai spus prim-vicepreşedinta PSD.

„Pentru că văd şi doamne în sală şi mă bucur că sunt destule faţă de alte locuri unde doamnele nu prea au loc printre domni şi vă apreciez şi vă felicit, domnule preşedinte, că lăsaţi loc şi doamnelor atât în prezidiu, cât şi în sală, vreau  să vă spun faptul că pachetul nostru pentru creşterea natalităţii este gata. A plecat către ministerele de linie pentru avizare. Ne dorim să sprijinim familiile pentru a avea curajul de a îşi întemeia o familie. Familie e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi, de a avea copii, de a simţi că statul sprijină natalitatea, nu doar prin sprijinirea cuplurilor care suferă de infertilitate, ci şi prin sprijinirea femeilor însărcinate, a familiilor care întâmpină dificultăţi în a-şi duce copiii la creşă sau grădiniţă”, a declarat Gabriela Firea joi la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PSD Prahova.

Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”

Ministrul Familiei a adăugat că, potrivit unei prime analize furnizate de Ministerul Educaţiei, sunt aproape 15.000 de familii care nu au putut să îşi înscrie anul trecut copiii la grădiniţă, din lipsă de locuri.

Chiar citeam ieri o statistică de la Ministerul Educaţiei şi doar aşa la o primă privire şi analiză sunt aproape 15.000 de familii cărora li s-a refuzat din lipsă de locuri să îşi înscrie copiii anul trecut la grădiniţă, ceea ce e un număr foarte mare pentru o ţară care sprijină familia, sprijină copiii, tinerii. De aceea prin acest pachet de stimulare a natalităţii, vom asigura şi o sumă importantă de bani tocmai pentru ca aceste familii să poată merge măcar în sistemul privat, să acopere o parte din sumă, dacă sistemul de stat nu mai găseşte locuri”, a mai explicat Firea.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că, din cele 12.400 de solicitări primite în cadrul Programului pentru Creşterea Natalităţii, doar puţin peste 6.200 au fost dosare pentru obţinerea sprijinului de 15.000 de lei, astfel că se pot trimite în continuare cereri. Până în prezent, peste 2.700 de dosare au fost declarate eligibile.

„Am propus, de asemenea, ca aplicarea cotei reduse de TVA şi pentru livrarea de scaune auto pentru copii. Vom urmări, după ce va intra în vigoare acest proiect, ca marile magazine să nu ridice artificial preţul produselor menţionate, aşa cum s-a întâmplat de multe ori până acum, astfel încât această reducere de TVA să fie de un real ajutor familiilor cu copii. Programul social de interes naţional de prevenire a afecţiunilor care pot apărea în timpul sarcinii „MATERNA”. Vouchere Materna sunt gândite pentru a veni în sprijinul viitoarelor mame, după săptămâna a zecea de sarcină, este în valoare de 2.500 de lei şi poate fi folosit pentru consultaţiile şi analizele necesare în timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate. Programul social de interes naţional de prevenţie „Un copil, un zâmbet”. Am primit mesaje de la mame care ne roagă să găsim o soluţie pentru acoperirea preţului tratamentelor stomatologice ale copiilor. Venim cu un ajutor în valoare de 1500 de lei, pentru copiii între 10 şi 17 ani cu probleme dentare, care au indicaţie de la medicul stomatolog. Programul social de interes naţional de asigurare a cheltuielilor pentru educaţia timpurie „EDUCAŢIE PENTRU TOŢI” Pentru familiile cu venituri de maximum 8.000 de lei pe lună, venim cu un ajutor de 1.500 de lei pe lună, pentru achitarea serviciilor cu educaţia copiilor, grădiniţe, creşe, after-school. Vrem să ajutăm cât mai multe familii tinere”, a explicat Firea.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Gabriela Firea înșiră o serie de propuneri legislative prin care vrea să îmbunătățească natalitatea dar nu indică și sursele de finanțare ale proiectelor anunțate.

  • TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

  • Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

  • Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicat mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

  • Vouchere Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

  • Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduse dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

  • Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

Program flexibil de muncă pentru părinți. Propunem posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

  • Vouchere pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

  • Vouchere pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.

Vouchere facturi 2023: Peste 2 milioane de români rămân cu bani mai mulţi în bugetul familiei. MIPE pregătește modificări legate de cardul de energie

„Pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor conţine, în total, 10 măsuri. Orice sprijin din partea parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, şi a reprezentanţilor societăţii civile este binevenit. Doar împreună, în echipă, cetăţeni – Guvern – Parlament putem reuşit să oprim declinul demografic fără precedent în care se află ţara noastră”, a completat Firea.

Firea: PSD şi-a dori să se alăture echipei guvernamentale, în calitate de ministru al Economiei, senatorul Radu Oprea. PSD vrea ca Ministerul Transporturilor să fie condus în continuare de Sorin Grindeanu

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a anunţat, joi la Ploieşti, în premieră, că echipa de conducere a partidului şi-a dori să ca Ministerul Economiei să fie preluat de către liderul senatorilor PSD Ştefan Radu Oprea în viitorul Cabinet Ciolacu. Ea a mai spus că PSD îl apreciază pe actualul ministru Florin Spătaru, însă din câte a înţeles acesta are „alte planuri politice şi administrative”. Aceasta a adăugat că PSD l-ar vrea pe Sorin Grindeanu în continuare la Transporturi, pe Marius Budăi la Ministerul Muncii, Alexandru Rafila la Ministerul Sănătăţii.

„Vreau să vă asigur că domnul preşedinte Marcel Ciolacu şi domnul secretar general Paul Stănescu ne reprezintă cu fermitate, verticalitate şi cinste politică în negocierile cu partidele din coaliţie şi ne-au transmis nouă să venim în faţa dumneavoastră. În primul rând să îi scuzaţi pentru că nu au reuşit să ajungă pentru că negocierile s-au prelungit. Vă imaginaţi dumneavoastră de ce anume. Ce se poate spune, ca să închei acest subiect legat de negocieri? După cum aţi văzut, PSD se bate întotdeauna să coordoneze ministere nu puternice pentru că sunt considerate de forţă, ci puternice pentru că sunt pentru oameni. Şi aşa vom face şi acum cu preşedintele nostru şi cu secretarul general şi aşa vom face şi în continuare. Daţi-mi voie să spun în faţa dumneavoastră şi sunt sigură că sunt în asentimentul dumneavoastră – că ne dorim foarte mult să păstrăm la noi, la PSD, Ministerul Transporturilor şi să îl conducă în continuare domnul Sorin Grindeanu, colegul nostru. Nu pentru partid, nu pentru el, nu pentru noi, ci pentru ce s-a întâmplat la acest minister, într-un an şi câteva luni, după ce s-a pierdut atât de mult timp. Iar în acest domeniu al infrastructurii, mai ales că avem în faţă aleşi locali, dumneavoastră ştiţi foarte bine ce înseamnă să pierzi timp, ce înseamnă să baţi pasul pe loc, ce înseamnă să nu ai proiecte tehnice, să nu ai studii de fezabilitate, să nu îţi vină constructorii sau să vină doar cine trebuie, pe ochi frumoşi. Prin urmare, ne dorim foarte mult să menţinem acest minister la PSD şi să fie condus în continuare de domnul vicepremier Sorin Grindeanu”, a afirmat Gabriela Firea, joi la Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PSD Prahova.