VOUCHERE de 220 şi 450 de lei /lună, suma a fost indexată! Cine le primeşte şi ce puteţi face cu ele

Un proiect de ordin comun al miniștrilor Finanțelor și Culturii propune ca valoarea tichetelor culturale pentru anul 2025 să crească până la 220 de lei. Potrivit ordinului publicat, aceste valori se vor aplica pentru întregul semestru I al anului 2025, respectiv în perioada februarie – iulie 2025. În plus, ele vor fi valabile și pentru primele două luni ale semestrului II, adică pentru august și septembrie 2025.
Filip Stan
06 mart. 2025, 16:55
VOUCHERE de 220 şi 450 de lei /lună, suma a fost indexată! Cine le primeşte şi ce puteţi face cu ele
Vouchere

VOUCHERE culturale 2025. Ministerul Finanţelor a pus în procedura de transparenţă un proiect de ordin pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2025.

Iată textul documentului:

Având în vedere prevederile art. 32 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare,

Vouchere martie 2025. Vineri sau, cel târziu, luni intră banii pe card. Sumele nu se impozitează!

În temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 11 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii, cu modificările şi completările ulterioare, viceprim-ministrul, ministrul finanţelor și ministrul culturii emit următorul ordin:

ART. 1

(1) Pentru semestrul I al anului 2025, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 220 lei/lună, respectiv de maximum 450 lei/eveniment.

(2) Valorile nominale stabilite la alin. (1) se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025.

ART. 2

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Vouchere de 4000 de euro pentru români. Cine beneficiază de ajutorul de la stat și în ce condiții

Valoarea din 2024 a fost menținută și în 2025

Prin ordinul comun al Ministerul Finanțelor (nr. 4.680 din 5 septembrie 2024), în colaborare cu Ministerul Culturii (nr. 3.219 din 19 septembrie 2024) s-a stabilit anul trecut valoarea tichetelor culturale la 220 de lei pe lună pentru a doua parte a anului 2024 și până în martie 2025. Atunci era o majorare de 10 de lei de la an la an.

Conform proiectului din acest an, valoarea tichetelor culturale este menținută la 220 de lei.

„Pentru semestrul I al anului 2025, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 220 lei/lună, respectiv de maximum 450 lei/eveniment. (2) Valorile nominale stabilite la alin. (1) se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025”, se precizează în proiect.

„Acest ordin stabilește noile valori pentru tichetele culturale, atât pentru cele acordate lunar, cât și pentru cele ocazionale, având în vedere evoluția indicelui inflației. Astfel, valoarea maximă a tichetelor culturale lunare va fi de 220 de lei, iar pentru cele ocazionale, de 450 de lei per eveniment”, se mai precizează la proiect.

Legea nr. 165/2018, privind acordarea biletelor de valoare, a introdus tichetele culturale ca o modalitate de sprijin pentru accesul angajaților la evenimente culturale, cărți, muzee, festivaluri și alte forme de manifestare artistică. Conform prevederilor acestei legi, tichetele culturale se acordă lunar sau ocazional, în funcție de politica fiecărui angajator.

VOUCHERE culturale 2025. Calculul

Pentru stabilirea valorii tichetelor culturale în semestrul I al anului 2025, s-a luat în calcul indicele prețurilor de consum, publicat de Institutul Național de Statistică. Potrivit calculelor efectuate, creșterea valorii nominale a tichetelor culturale este justificată de o inflație cumulată de 149,96% față de perioada de referință, ianuarie 2019.

Valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 150 lei x 149,96% este 224,94 lei. Valoarea sumei ocazionale indexate care se acordă sub formă de tichete culturale rezultată din calculul 300 lei x 149,96% este 449,88 lei.

Astfel, valoarea tichetele culturale a fost ajustată prin aplicarea procentului de inflație la valoarea inițială stabilită în momentul introducerii acestora. În urma rotunjirii conform prevederilor metodologice, noile valori sunt următoarele:

  • Tichete culturale lunare: 220 lei
  • Tichete culturale ocazionale: 450 lei/eveniment

VOUCHERE culturale 2025. Avantaje pentru antreprenori

Reprezentanții companiei Edenred, specializați în emiterea și folosirea tichetelor sociale, susțin că și voucherele culturale sunt un plus nu doar pentru angajați, ci și pentru angajatori. Printre aceste avantaje ar fi, conform calculului specialiștilor Edenred, o „economisire cu 27% față de acordarea aceleași sume de bani în numerar ca bonus”.

  • Cardurile culturale beneficiază de scutirea de la achitarea taxelor sociale salariale și patronale. „Pentru aceste sume se datorează impozitul pe venit de 10%, dar nu și contribuții sociale la pensie și sănătate. Tichetele culturale sunt exceptate de la plata contribuțiilor sociale aferente valorii lor, pentru salariați”, ne precizează Elena Stanciu, contabil în cadrul unei companii de specialitate.

Mai exact, tichetele culturale sunt scutite de taxe salariale CAS 25% ȘI CAM 22,25%. Taxa pentru asigurare de sănătate CASS este de 10% și impozitul de 10% pe venit sunt costuri reținute din venitul angajatului.

  • Un alt avantaj pentru antreprenori ar fi deductibilitatea aplicată tichetelor culturale.

Însă „contravaloarea tichetelor culturale acordate angajaților este deductibilă 100% din impozitul pe profit al companiilor în limita a 5% din cheltuielile sociale cu salariile personalului”, ne mai explică Elena Stanciu.

Valoarea tichetelor culturale s-a apropiat de 4 milioane de euro în 2024

Conform datelor obținute de Termene.ro de la Ministerul de Finanțe, în 2024 valoarea totală a tichetelor culturale a fost de aproape 20 milioane de lei, patru milioane de euro.

În anul precedent, în 2022, au fost acordate tichete culturale în valoarea totală de peste 11,6 milioane lei. În 2021 valoarea tichetelor acordate ajunsese la 9,46 milioane lei,

La un calcul realizat de Termene.ro, rezultă că anul trecut au beneficiat de tichetele cadou un număr de sub 20.000 de angajați.

Cine poate beneficia de tichete culturale

Aproape toate firmele pot beneficia de avantajele acestor tichete culturale, atât antreprenorii, cât și angajații acestora, așa cum reiese din legea care le-a impus.

Tichetele culturale pot fi folosite pentru decontarea unor „abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor; cărți, manuale Școlare, albume muzicale, filme, în orice format”, așa cum reiese din Capitolul V „Tichetele culturale” art. 21-22 din Legea 165/2018.

Mai exact, următorii agenți economici privați, de stat, dar și instituții publice pot apela la sistemul tichetelor culturale:

  • Instituțiile publice centrale și locale pentru care avem Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006;
  • Operatorii economici, prin Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 iar mai apoi aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare;
  • Regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate;
    instituțiile financiare și instituțiile de credit;
  • Organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
  • Organizațiile nonprofit, precum și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici