Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de „boala secolului”. Se acordă cu o singură condiţie

Acești bani pot acoperi costurile pentru 10-15 ședințe de consultare psihologică, oferind astfel un suport esențial pentru cei care se luptă cu depresia.

16 sept. 2023, 12:10
Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de „boala secolului”. Se acordă cu o singură condiţie

Persoanele care suferă de depresie vor primi 3.000 mii de lei sub formă de vouchere, sprijin financiar pentru tratarea afecțiunii. În Constanța a fost recent aprobat un proiect menit să-i ajute pe cei care au nevoie de terapie.

Autoritățile din România au implementat un program oferind vouchere în valoare de 3.000 de lei pentru a ajuta persoanele afectate de depresie, cunoscută și sub numele de „boala secolului.” Această inițiativă a fost  aprobată încă de la începutul anului de Consiliul Local Constanța.

Salarii profesori 2023. Peste 4500 de lei „în mână” pentru un dascăl debutant. Cum arată NOILE GRILE

Programul își propune să sprijine financiar pe cei afectați de această afecțiune. Până acum nu a fost depusă nicio cerere pentru acest ajutor.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de acordare a sprijinului financiar: să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Constanţa de cel puțin 1 an; să fie diagnosticată cu depresie, în baza unei scrisori medicale eliberate de către un medic specialist iar  venitul net pe membru de familie (sau persoană singură) să fie în ultima lună sub 5.000 de lei.

Fiecare pacient își va alege terapeutul care trebuie să fie acreditat. Acesta va fi cel care decontează voucherul de la Primăria Constanța, astfel încât pacientul nu interacționează în nici un fel cu banii.

Termenul „boala secolului” a fost atribuit depresiei de către specialiștii de la OMS. Această inițiativă are ca scop oferirea de resurse financiare pentru tratamentul și alte nevoi urgente ale celor afectați de depresie.

În județul Constanța, numărul persoanelor diagnosticate cu depresie a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30.000 de persoane din județul Constanța au fost diagnosticate cu depresie, dintre care aproape 14.000 sunt femei. Depresia afectează în mod desproporționat femeile la nivel național și internațional.

Programul oferă cetățenilor afectați de depresie posibilitatea de a solicita vouchere în valoare de 3.000 de lei fiecare. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, persoanele trebuie să furnizeze anumite documente. Unul dintre documentele necesare este o scrisoare medicală de la un specialist, care poate fi medicul de familie. Documentele trebuie depuse la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța. Suma de 3.000 de lei va fi alocată cabinetelor psihologice care oferă tratament.

Acești bani pot acoperi costurile pentru 10-15 ședințe de consultare psihologică, oferind astfel un suport esențial pentru cei care se luptă cu depresia.

Depresia este o afecțiune caracterizată de o serie de simptome, printre care se numără tristețea, diminuarea interesului și plăcerii pentru activități, schimbări în greutate, insomnie sau somn prelungit, oboseală, sentimente de vinovăție și gânduri recurente legate de moarte. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie sau de tulburări asemănătoare. Cauzele depresiei pot fi complexe și pot implica dezechilibre la nivelul sistemului nervos central și/sau dezechilibre în sistemul neuro-endocrin.

Vouchere de 3000 de lei pentru plata facturilor. Cea mai bogată primărie plusează în criza energetică

„În mod tradițional, se consideră că depresia apare mai frecvent în sezonul rece, dar în ultima perioadă observăm că aceasta nu mai este neapărat o regulă. Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie sau de o tulburare de acest tip, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Care sunt cele mai frecvente cauze ale depresiei? Cauzele depresiei pot fi complexe. Un rol important în apariția episoadelor depresive îl pot juca dezechilibrele de la nivelul sistemului nervos central și/sau dezechilibrele în axa neuro-endocrină, tiroidiană și adrenală.”, spune Dr. Mihaela Oprea, medic primar Psihatrie în cadrul Centrului Affidea Constanța.