VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor

Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat mecanismul prin care banii vor ajunge în buzunarele românilor.

01 nov. 2022, 19:54
VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor

VOUCHERE DE ENERGIE. Românii vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc. Un miliard de euro are la dispoziție Guvernul pentru plata acestor ajutoare timp de un an de zile. Este vorba despre fonduri europene.

”Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș.

Plata salariilor în numerar ar putea să fie interzisă, iar toţi comercianţii obligaţi să accepte plata cu cardul
”Există un termen pe care noi îl putem pune în aplicare dacă se va decide în acest fel, la nivelul coaliției de guvernare. După cum știți noi mai administrăm și vaucherele sociale pe care le avem pentru produsele alimentare și tot din fonduri europene. Deci există premisele necesare pentru ca aceste vouchere, dacă se va decide astfel, să fie acordate românilor.

VOUCHERE DE ENERGIE. Condițiile care există la nivel de regulament sunt cele legate de sărăcia energetică, adică să existe consumuri rezonabile, reduse de energie electrică la nivel de gospodărie și persoanele vulnerabile și gospodăriile vulnerabile sunt în funcție de limita de venit pe care am avut-o și până acum, respectiv sub 1500 de lei venitul mediu pe membru de familie. Acest lucru urmează să îl definitivăm în discuțiile pe care le vom avea cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul.

”Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție.

Marcel Ciolacu, despre prețul unic la energie și compensarea facturilor în funcție de venit: „Nu înseamnă că se măresc prețurile”
Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez că acestea sunt simulări care se fac în momentul de față și cred că într-un timp rezonabil vom anunța detaliile în ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș la A3.