Plata salariilor în numerar ar putea să fie interzisă, iar toţi comercianţii obligaţi să accepte plata cu cardul

În viitor, companiile din România ar putea fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar, așa cum reiese dintr-un proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere și adoptare.

01 nov. 2022, 15:49
Plata salariilor în numerar ar putea să fie interzisă, iar toţi comercianţii obligaţi să accepte plata cu cardul

Schimbări radicale în ceea ce priveşte banii pe suport de hârtie sau plastic, plata cu cardul urmând să devină cvasigeneralizată. Un proiect de lege prevede interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

În primul rând, proiectul prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar. Nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar. Asta înseamnă, de principiu, plata prin bănci, însă pe viitor nu este exclus să apară și alte modalități larg răspândite.

VIDEO: Diana Șoșoacă, discurs nervos despre dispariția banilor. „Scoateți-vă toți banii din bănci! Goliți bancomatele! Plătiți doar cu cash!”
„Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede, mai precis, documentul.

De la interdicția plății drepturilor în numerar va exista o singură excepție, aplicabilă consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). Însă aceasta se va aplica numai la cerere.

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar. Important: Același proiect prevede că toți cetățenii vor avea un cont bancar pentru care să nu achite comisioane.

În al doilea rând, parlamentarii propun ca toți comercianții să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Lista neagră a datornicilor de la ANAF va avea şi un corespondent pozitiv. Cine sunt românii premiaţi de Fisc
Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă au afaceri anuale de peste 50.000 de euro, însă din 2023 obligația va viza comercianții care au afaceri anuale de peste 10.000 de euro, scrie avocatnet.ro.

O nouă lege
Un proiect de lege inițiat  de parlamentarii Radu Oprea (PSD) și George Țuță (PNL) își dorește să schimbe complet mentalitatea românilor. Astfel, toți cei care au împlinit 18 ani și primesc lunar diverse venituri vor avea un cont bancar de bază, la care va fi atașat și un card.

Acesta va fi folosit pentru primirea salariului, a pensiei, a diferitelor tipuri de burse, dar și a beneficiilor sociale. În plus, va putea fi utilizat și pentru a face plăți online, inclusiv plata facturilor, a taxelor și impozitelor sau a ratelor bancare, în cazul în care acestea există.

Fără comisioane
Pentru acest timp de carduri, băncile nu vor putea să perceapă comisioane de deschidere sau închidere de cont, de administrare, de retragere de numerar, dar nici pentru plăți și tranferuri de fonduri.

„În vederea optimizării relației dintre cetățeni și stat, plata salariilor și prestațiilor sociale vor fi efectuate prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază), cu excepția consumatorilor vulnerabili care pot solicita plata în numerar.