Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 500 de lei pentru plata facturilor la energie

Autoritățile fac eforturi mari pentru a le întinde o mână de ajutor românilor care trebuie să-și achite facturile enorme la energie electrică și gaze naturale.

05 oct. 2022, 10:52
Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 500 de lei pentru plata facturilor la energie

Consumatorii vulnerabili din România vor primi un nou tip de ajutor social care îi va ajuta să treacă mai ușor peste iarnă. Este vorba de suma de 500 de lei, iar măsura a intrat în vigoare de luni, 3 octombrie.

Citește și De trei ori mai mulţi bani de la stat pentru aceşti de tineri. Firea: „Știm cu toții cât de greu este să o iei de la zero”

Pentru a intra în posesia acestor bani, românii trebuie să facă o cerere, spre deosebire de plafonarea facturilor pe baza unui anumit consum unde nu era necesară vreo intervenție din partea oamenilor.

Românii au început de luni, să primească un ajutor pentru încălzire, indiferent de agentul termic folosit, energie termică, gaze naturale, energie electrică și alte surse de încălzire cum ar fi lemne, combustibili solizi sau petrolieri, iar sumele diferă de la un caz la altul. În același timp, sumele sunt influențate și de venitul pe care îl înregistrează persoanele care solicită acest ajutor.

Pentru a putea beneficia de noul ajutor financiar de la stat, românii care vin cu solicitarea trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure). Mai mult, în afară de ajutorul pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcție de consum, valorile maxime ale noilor ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

De asemenea, pe partea de încălzire termică în sistem centralizat, sumele variază destul de mult în funcție de veniturile solicitanților, cel mai mult primind cei cu venituri de sub 200 de lei. În celelalte cazuri, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos, ajutorul scade cu 10%, în funcție de venituri.

Citește și Se dau bani de la stat. Ce trebuie să faci ca să primeşti noua indemnizaţie