Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare importantă pentru milioane de români

Voucherele de vacanță vor fi disponibile și pe suport electronic, dar, la cererea beneficiarului, se mai pot emite și fizic.

12 mart. 2024, 09:05
Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare importantă pentru milioane de români
Marcel Ciolacu exclude eliminarea voucherelor de vacanţă în sectorul bugetar. Le vor pierde doar angajaţii cu salarii de peste 8.000 de lei

Vouchere de vacanţă 2024. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual.

În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă„, stipulează proiectul.

Vouchere de vacanță 2024. Ce se întâmplă cu cei care lucrează part-time sau cu ora

Potrivit acestui act normativ, voucherul de vacanţă este atât cel emis pe suport de hârtie, cât şi voucherul de vacanţă pe suport electronic.

„Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată. Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online. Angajatorul stabileşte, cu respectarea dispoziţiilor alin. (24), modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă, respectiv pe suport hârtie sau pe suport electronic. La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea voucherelor de vacanţă exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente emiterea dispozitivului fizic al voucherului de vacanţă, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, prevede legea. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Vouchere de vacanţă 2024. Schimbare majoră pentru bugetari, cine mai primeşte şi de când se alimentează cardurile cu suma mărită

Vouchere de vacanţă 2024. Acest beneficiu suplimentar nu-l vor primi toţi bugetarii în acest an. Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, de voucherele de vacanţă vor avea parte doar anumiţi angajați, care nu depăşesc plafonul stabilit de ordonanţa trenuleţ. Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, în loc de 1.450 de lei, cum s-au acordat până acum conform cu OUG nr.8/2009.

Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de voucherele de vacanță la fel cu cei de la stat. Aşadar, peste 4 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii, spune economiştii.

Vouchere sociale pentru mai mulţi români. Când intră banii pe carduri, anunţ făcut de Adrian Câciu

Inițiatorii proiectului arătau în prima formă a proiectului că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, şi între 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Voucherele de vacanţă sunt oferite de obicei în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. Dar nu există o regulă generală în acest sens, fiecare companie stabilindu-și propria strategie internă.

De exemplu, unele instituţii aleg să le acorde aceste ticuete în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei. Dar marea majoritate le acordă pentru vacanţa de vară a angajaţilor.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Vouchere de vacanţă 2024, decontate şi pentru transport şi mese

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanţă 2024. Vestea anului pentru angajaţii din privat. Beneficiul extrasalarial de 1.600 de lei!

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.