Vouchere de vacanță 2024. Ce se întâmplă cu cei care lucrează part-time sau cu ora

Vouchere de vacanță 2024: Ce se va întâmpla în acest an cu acest beneficiu pentru angajații la stat, sunt schimbări de plafon şi amenzi mai mari pentru cei care le vând.

02 feb. 2024, 22:08
Vouchere de vacanță 2024. Ce se întâmplă cu cei care lucrează part-time sau cu ora
Marcel Ciolacu exclude eliminarea voucherelor de vacanţă în sectorul bugetar. Le vor pierde doar angajaţii cu salarii de peste 8.000 de lei

Vouchere de vacanță 2024: În anul 2023, o Ordonanță de Urgență a intrat în vigoare, care a modificat o parte a regulilor de acordare a tichetelor de vacanță pentru bugetari în anul 2024.

Începând cu 1 ianuarie 2024, instituțiile publice și instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, personalului ale cărui salarii lunare nete nu depășesc 8.000 lei.

Vouchere de vacanţă de 3250 de lei, tichete de masă în fiecare lună şi acţiuni de 40.000 de lei. Angajaţii din România care primesc salarii majorate din februarie

Limită de venit

Voucherele de vacanță se acordă doar personalului ale cărui salarii lunare nete nu depășesc 8.000 lei.

Termen de valabilitate

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

Impozitare

Voucherele de vacanță se impozitează cu 10%, inclusiv cu contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Valoare

Voucherele de vacanță au o valoare fixă de 1.600 lei pe an.

Calcul în cazul angajaților cu contract de muncă part-time sau cu ora

În cazul angajaților cu contract de muncă part-time sau cu ora, valoarea voucherelor de vacanță se calculează în funcție de numărul de ore lucrate.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă în 2024. Cine nu-şi va mai face concediul pe banii statului

Cum se folosesc

Voucherele de vacanță se pot folosi pentru a achita servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026. Existî şi restricţii. Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Transmisibilitate

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Ele pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă.

Cardurile de voucher de vacanță vor avea o utilizare restricționată la anumite categorii de servicii turistice și de vacanță, ceea ce înseamnă că angajații nu vor putea folosi aceste carduri pentru achiziții generale sau pentru alte tipuri de cheltuieli.