Vouchere de vacanţă 2025. E dezastru, românii nu mai iau tichete de vacanţă. Schimbarea care a bulversat concediile cu bani de la stat

Secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Corina Martin, estimează că 30% din bugetarii care în anii trecuţi au folosit voucherele de vacanţă în acest an vor renunţa la acestea, din cauza înjumătăţirii valorii acestor tichete.
Alina Costache
23 mai 2025, 19:53
Vouchere de vacanţă 2025. E dezastru, românii nu mai iau tichete de vacanţă. Schimbarea care a bulversat concediile cu bani de la stat

Vouchere de vacanţă 2025: „Faptul să s-a redus la jumătate valoarea tichetelor de vacanţă care se acordă în acest moment în acest an, de asemenea, va reduce din călătoriile turiştilor români în România, inclusiv din cele cu avionul. (…) Există un procent care ne îngrijorează, un procent de turişti români, bugetari, care în acest moment aleg să nu solicite aceste tichete de vacanţă la valoarea rămasă, cea de 800 lei, (…) din păcate, mecanismul a fost anunţat extrem de lent, extrem de târziu şi am pierdut cumva startul pentru vacanţe early booking, înscrieri timpurii, aşa cum le numim noi în România. (…) Estimăm undeva în jur de 30% procentul de renunţare la utilizare a tichetelor de vacanţă în forma lor actuală”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, Corina Martin, potrivit Agerpres.

Vouchere de vacanță 2025. Angajații care primesc 400 de vouchere de vacanță în perioada următoare

Vouchere de vacanţă 2025. Programul guvernamental de acordare a voucherelor de vacanță continuă și în 2025, fiind destinat atât angajaților din sectorul public, cât și anumitor categorii din mediul privat. Noutatea acestui an constă în modul de acordare, mai exact: beneficiarii vor primi un voucher de 800 de lei, care să acopere jumătate din valoarea unui pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei, restul sumei urmând să fie achitată din fonduri proprii.
Potrivit reprezentantei FPIOR, 95% din turiştii din ţară sunt români şi numai restul de cinci procente sunt străini.

FPIOR a transmis luna trecută un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanţă pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanţă.

Voucherele, devenite în ultimii ani un sprijin financiar important pentru persoanele care aleg să își petreacă vacanțele în România, rămân valabile și în 2025, însă cu reguli mai stricte. Pe lângă factura care atestă achiziția vacanței, angajații sunt obligați să completeze și o declarație pe propria răspundere, prin care își asumă că vor respecta condițiile programului și că vor contribui cu o diferența de bani. Voucherele se acordă sub forma unei contribuții de 800 de lei din partea statului, condiționată de achiziționarea unui pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei. Cu alte cuvinte, angajatul trebuie să contribuie cu diferența, alți 800 de lei, din fonduri proprii.

Cine beneficiază de voucherele de vacanță?

Angajații din sectorul bugetar (administrație publică, educație, sănătate, ordine publică etc) sunt principalii beneficiari ai programului. Acordarea este reglementată la nivel central și realizată prin instituțiile angajatoare.

Angajații din mediul privat pot beneficia de vouchere doar dacă angajatorul alege să le ofere. În acest caz, tichetele pot fi oferite cu avantaje fiscale: sunt scutite de contribuții sociale și impozite, în limita a șase salarii minime brute anual.

Vouchere de vacanţă 2025: Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi tichete

  • Să ai un contract de muncă activ (perioadă determinată sau nedeterminată);
  • Să nu te afli în concediu fără plată în perioada acordării;
  • Angajatul să completeze o declarație pe propria răspundere, nou introdusă în legislație, prin care își asumă că va folosi voucherul pentru pachete turistice de minimum 1.600 de lei și că va acoperi personal diferența de preț.

Vouchere de vacanţă 2025: Cum se folosesc tichetele de vacanță

  • Se pot utiliza exclusiv pentru vacanțe în România;
  • Sunt valabile un an de la data emiterii;
  • Se poate achita cu voucherele de vacanță: cazarea, mesele, serviciile turistice și pachetele all-inclusive.

Ce documente sunt necesare

Pe lângă declarația menționată, beneficiarii trebuie să prezinte o factură fiscală eliberată de o agenție de turism sau unitate de cazare autorizată. Voucherele sunt netransmisibile și pot fi utilizate exclusiv pentru servicii turistice în România, pe teritoriul național.

Formatul voucherelor: electronic și monitorizat prin e-Factura

În 2025, voucherele vor fi încărcate pe carduri electronice și vor fi integrate în sistemul e-Factura al ANAF, pentru a fi monitorizate mai eficient.
Această măsură urmărește limitarea fraudelor și creșterea transparenței în utilizarea fondurilor publice.

Vouchere de vacanţă 2025: Sumele sunt supuse impozitării

Conform Legii 296/2023, din ianuarie 2024 s-a introdus contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și la voucherele de vacanță. Până atunci, sumele erau impozitate doar 10% (reprezentând impozit pe venit).

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.

„La articolul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.”

Vouchere de vacanţă 2025. Schimbarea care bulversează şi angajaţii, şi patronii din turism

„Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.”, conform legislației.
Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile, iar utilizarea lor de către alte persoane este interzisă.
Voucherele emise în 2024 și neutilizate expiră în termen de un an, motiv pentru care trebuie folosite până la data înscrisă pe ele. În cazul voucherelor 2025, se estimează că distribuirea va începe în primăvara acestui an, dar data exacta poate depinde de fiecare instituție în parte.

Programul voucherelor de vacanță a avut, în anii precedenți, un impact pozitiv asupra turismului românesc, contribuind la menținerea locurilor de muncă și susținerea afacerilor locale, de la hoteluri și pensiuni, până la agenții de turism și restaurante. În același timp, voucherele oferă angajaților o șansă reală de a-și permite concedii în țară, într-un context economic marcat de inflație și creșterea costurilor de trai.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cine este bugetarul care primeşte 16.000 euro pe lună, acuzat în instanţă că a încasat sume necuvenite! Record de 14 funcţii de conducere
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cât costă acum o vacanță în Zanzibar. Bilete de avion, cazare, prețuri, atracții turistice, pericole
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trump, amenințări clare pentru Putin și Xi Jinping. Propaganda stângii despre liderul SUA, devoalată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Gabi Torje, mai rotund de când a rămas fără echipă! Antrenament la o bere mică și o farfurie mare în compania unei femei FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)