Vouchere de vacanţă. Angajaţii care pot pierde DEFINITIV tichetele de vacanţă deşi au plătit impozit pe ele

Mii de români primesc vouchere de vacanță de la locul de muncă, însă din diferite motive unii nu reușesc să le folosească până le expiră valabilitatea. Vestea bună este că cele nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanța după ce expiră.
Alina Costache
30 iun. 2025, 22:44
Vouchere de vacanţă. Angajaţii care pot pierde DEFINITIV tichetele de vacanţă deşi au plătit impozit pe ele

Vouchere de vacanţă. Bugetarii primesc anual carduri sau tichete de vacanță pe care le pot folosi la plata cazării sau a meselor pentru concediile petrecute în România, dar acestea au termen de valabiltate.

Bugetarii, dar și o parte din salariații din mediul privat primesc anual vouchere de vacanță pe care le pot folosi pentru a-și achita o parte sau integral concediile efectuate în România.

Voucherele de vacanță au o perioada de valabilitate de un an de la dată alimentării pe suportul electronic, fără a se înțelege că această este perioada de valabilitate a suportului electronic, un card urmând să expire după 5 ani de la emitere.

Așadar, cei care nu au apucat să consume banii de pe cardul de vacanță trebuie să știe că acesta expiră la un an de la data la care a fost alimentat.,

Vouchere de vacanţă: data expirării este trecută pe tichete

În cazul tichetelor de vacanță, data expirării acestora este trecută pe fiecare tichet în parte.  În anul 2024, voucherele de vacanță au avut o valoare fixă de 1600 lei, față de anul trecut, când tichetele de vacanță aveau o valoare de 1450 de lei.  Pentru angajații part time valoarea voucherelor se calculează în funcție de numărul de ore lucrate și valoarea maximă de 1600 lei a voucherului.

De marți, 1 iulie 2025, ANAF intră la rupere cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cine sunt românii vizați de Fisc

De asemenea, angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de primă de vacanță în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

De menționat este și faptul că voucherele de vacanță se impozitează cu 10% în 2024. Acest impozit se calculează însă de către fiecare angajator în funcție de grila de salarizare.

Impozitul de 10% pentru voucherele de vacanță se calculează în luna în care acestea sunt alocate.

Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, au primit tichete de vacanță doar angajații de la stat ale căror salarii nete nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar.

Această măsură va fi menținută cel puțin până în anul 2026. Pentru angajații din sectorul privat, alegerea de a oferi sau nu tichete de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.

Scandal pe vouchere de vacanţă în 2025: „Dacă tai voucherele de vacanță, românii pleacă în concedii în străinătate și duc banii afară”

Începutul anului turistic 2025 este slab, iar sectorul riscă să sufere atât pe fondul scăderii nivelului de trai al populației, dar și al majorării TVA la 19%, a afirmat joi, 26 iunie, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.

Întrebat cum pare să fie anul turistic, Voican a răspuns: „Slab, cum să fie? Uitați-vă la datele statistice, nu că spun eu! Sunt scăderi, în afară de ianuarie, când am avut un sezon de iarnă foarte bun, am avut schi și au fost stațiunile și pârtiile pline. Deja în februarie am avut scăderi, în martie au fost scăderi și o să vedem în continuare”.

Voucherele de vacanță de 3.000 lei de la CE Oltenia, puse sub semnul întrebării. În timp ce salariații așteaptă beneficii, șefii companiei încasează salarii de lux

„Păi dacă nu sunt vouchere de vacanță și omul așteaptă să vadă s-or da, nu s-or da, trebuie să dea declarație, ce declarație trebuie să dea și așa mai departe, că trebuie să vină cu factura, nu trebuie să vină cu factura… Dar lumea nu prea mai înțelege, nu mai are răbdare și zice ‘Băi, e cam complicat. Anul ăsta fără’.

Dureros pentru noi, repet, pentru că aveau atât de mult impact pozitiv în industrie, chiar și pentru profesorul dintr-un oraș mic de provincie (…) Cu voucher de vacanță a mai pus și el la cei 1.600 de anul trecut încă 1.000 de lei și a luat un pachet de 2.600 de lei și a plecat într-o destinație cu mama-soacră și cu cei doi copii de mână pentru prima oară. Deci, nu doar voucherele de vacanță au fost consumate, ci și niște bani din buzunar au fost antrenați cu ocazia asta. O spunem, e simplu, adică avem și studii, nu sunt doar vorbe.

E limpede ca lumina zilei. Fără asta, zice el, anul ăsta stăm acasă sau găsesc o superofertă în Bulgaria, că tot e Schengen și nu mai stau la coadă, sau în altă parte, și mergem să mai vedem și altceva. Și atunci ce a făcut statul român? Pierde niște bani. Deci, nu zic că nu e lume pe litoral, nu zic că n-a fost frumos de 1 Mai în Vama Veche, nu zic că nu vezi plaje pline într-un anumit moment, dar contează la final diferența dintre venituri și cheltuieli”, a adăugat vicepreședintele ANAT.

De asemenea, Voican a subliniat că, în lipsa voucherelor de vacanță, turismul intern va avea de suferit.

„Am văzut în programul de guvernare că vor să stimuleze exportul și să reducă importul. Păi, mersi! Tăind voucherele de vacanță, stimulăm exportul, că oamenii se duc în vacanță afară și duc banii afară. Una spunem și alta aplicăm. Și dacă prima de incoming, care a fost o mică inițiativă, un 40 de euro pentru cei care stau de două ori mai mult decât media – media e pe undeva pe la două nopți, dar dacă stai patru nopți primești 40 de euro – nu e dată din 2023. Deci, dacă nu avem măsuri pentru a atrage turiștii străini și nu avem măsuri ca să stimulăm păstratul banilor în țară, vorbim vorbe”, potrivit acestuia.

Adrian Voican a subliniat că sectorul riscă să sufere din două motive, unul fiind înrăutățirea nivelului de trai, iar celălalt măsurile directe de majorare a taxelor în turism, respectiv TVA de la 9% la 19%.

„Oricum, turismul în acest moment riscă să sufere din două motive. De undeva nivelul de trai se va înrăutăți, nu contează de unde, deci oamenii vor tăia din vacanțe, nici nu mai avem voucherele de vacanță. În al doilea rând, dacă chiar lovești în domeniul turism cu aceste măsuri directe de majorare a taxelor din turism, avem o dublă lovitură. Scade puterea de cumpărare și cresc taxele. Pui taxe dacă ai la ce. Noi am repetat lucrurile astea de atât de multe ori, nici măcar nu spun lucruri noi. Sunt puține și clare și ar trebui făcute”, a arătat el.

Oficialul ANAT a apreciat că acordarea de vouchere de vacanță a fost o „măsură extrem de deșteaptă”, care a făcut să se tripleze numărul de unități de cazare, pentru că acestea erau „la negru” sau „gri”.

„O măsură extrem de deșteaptă au fost voucherele de vacanță. S-a triplat numărul de unități de cazare din 2006 până în prezent. De la 6.000 de unități de cazare avem mult mai mult. De patru ori a crescut. Avem 26.000 – 27.500 de unități de cazare clasificate. Asta e o măsură la care nu-i dai cu piciorul, că s-a obținut în ani de zile.

Dar Guvernul e disperat. O să zică ‘Bine, voi ziceți să nu tăiem de la turism, alții zic să nu tăiem de la pensionari, alții să nu punem TVA, alții să nu creștem peste noapte cursul valutar, dar cum să facem?’ Și noi le spunem: ‘Dacă este prea grea căruța, nu poți să mai dai cu biciul în măgăruși, fiindcă măgărușii vor îngenunchea sau vor fugi, vor rupe lanțul și se vor da bătuți și se suie și ei în căruța aia trasă de mai puțini măgăruși.

Dați greutățile alea puse excesiv jos, pentru că economia României a crescut mult în ultimii ani. Numai din turism am văzut, din impozitul pe profit și din TVA, am văzut creșteri fabuloase, dar nu se poate să pui mai mult. O companie care, să zicem, că iese zero pe zero și nu plătește impozit pe profit totuși plătește miliarde TVA, plătește miliarde impozite în salariile angajaților, CAS, CASS, susține sistemul. Dacă împovărezi mai mult și moare, ce ai obținut?”, a spus acesta.

Voican a atenționat că, atunci când se mărește cota de impozit, baza de impozitare nu mai este aceeași.

„Ei fac o regulă de trei simplă: dacă am avut atâta și mărim cu atâta, o să fie tot atâta. Nu, baza se schimbă când mărești impozitul. Ei nu știu să gândească dinamic sau n-au timp să gândească sau n-au la ce studii de impact să apeleze și atunci zic ‘domnule, trebuie în două zile să luăm o măsură, o luăm la ghiceală și asta e’.

Nu le fac o vină, pentru că în acest guvern avem oameni care au lucrat în turism (…) dar în programul de guvernare eu n-am văzut că au ajuns propunerile noastre concrete: un OMD național care să fie în stare să aibă un plan și să gestioneze fonduri, niște fonduri care nu vin de la guvern (…) ci dintr-o taxă de 1 euro pe noaptea de cazare. Cu 30 de milioane de nopți de cazare, faci 30 de milioane de euro pentru promovare.

Nu i-am avut niciodată. Fără chestia asta nu vom avea bani, nu va avea cine să-i cheltuiască și vom fi vai de noi. Vrem o țintă, să știm pentru ce muncim. Muncim pentru 10 milioane de turiști străini, într-o perioadă de un an, doi, trei, cât ne va lăsa piața, cinci, șapte, zece…nu știu, dar să știm că vrem 10 milioane de turiști străini. Nu e mult. (…) Vrem o țintă, 10% din PIB și 10 milioane de turiști străini, ca să știm pentru ce facem niște eforturi și avem niște măsuri”, a menționat reprezentantul ANAT.

Cu toate acestea, Voican s-a declarat optimist și a spus că are așteptări de la acest guvern.

„Sunt optimist. Avem așteptări, pentru că mi se pare că e un guvern serios, dar cred că nu a fost timp și au trebuit să rezolve alte lucruri mult mai importante. Un algoritm de echilibru din punct de vedere politic e greu de obținut ca să existe o stabilitate și probabil că au lăsat asta pe planul 2 sau 3 sau 4.

Pentru că, repet, cunosc mulți oameni de acolo care sunt serioși, analitici și care nu sunt populiști și cu vorbe pentru a ameți auditoriul, ci știu ce au de făcut, dar nu cred că au ajuns acolo, pentru că noi le-am înaintat proiecții – lucrurile pe care vi le-am spus de altfel. O strategie trebuie să fie pe o pagină, că dacă e pe 400 de pagini e maculatură. Dacă strategia e pe o pagină, astfel încât să înțeleagă oricine unde vrei să ajungi, ce vrei să faci pentru asta, e simplu și se poate pune în aplicare, pentru că turismul este la o răscruce și într-un networking cu multe domenii. (…).

Se dau bani de la stat pentru aproximativ 5 milioane de români! Ministrul Muncii spune când și cine poate beneficia de vouchere

Dacă ne-ar lua ca parteneri și-ar ține cont în mod real de ceea ce le spunem noi, cred că rezultatele ar fi mai bune. Nu zic că nu există consultare. Avem Consiliul Consultativ al Turismului, sunt vicepreședinte acolo. Ne întâlnim, facem o ședință, povestim, dar după aia ei fac tot ce știu. Deci ne-au consultat, dar au făcut ce au crezut sau ce au știut sau ce a rezultat din intersecția presiunilor de acolo”, a concluzionat Adrian Voican.

Vicepreședintele ANAT, Adrian Voican, a participat, joi, la un eveniment în care FlixBus, compania travel-tech care operează cea mai extinsă rețea de autocare interurbane din Europa, și-a anunțat extinderea pe piața națională prin lansarea primelor rute în România.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări