Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut un anunț de ultimă oră cu privire la voucherele de vacanță. Acesta a dezvăluit care sunt bugetarii care nu vor mai beneficia de acest sprijin pentru concediu. De asemenea, a vorbit și de majorarea acestora.

05 sept. 2023, 11:30
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate
Vouchere de vacanță. Marcel Boloș a făcut anunțul așteptat de sute de bugetari. Cu cât vor fi acestea majorate

Vouchere de vacanță. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că momentul la care se vor elimina facilitățile fiscale va fi decis în cadrul coaliției de guvernare și depinde în cea mai mare parte de evoluția deficitului bugetar. El a subliniat că Guvernul a reușit să mențină acest deficit stabil prin măsurile adoptate în ultimele trei luni.

Citește și: Vouchere 2023. Românii se înscriu greu să obţină 15.000 de lei gratis de la stat

De asemenea, Boloș a informat că în prezent se lucrează împreună cu serviciile Comisiei Europene pentru a evalua impactul bugetar al măsurilor viitoare. El a explicat că are speranța că aceste discuții tehnice vor fi finalizate cât mai curând posibil, astfel încât impactul bugetar să nu difere semnificativ față de estimările Comisiei Europene. În ceea ce privește creșterea valorii voucherelor de vacanță la 1600 de lei, Marcel Boloș a le-a explicat jurnaliștilor care vor fi modificările cu privire la acestea.

„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a explicat ministrul Finanţelor.

Când a fost întrebat despre momentul la care vor fi eliminate facilitățile fiscale, Marcel Boloș a răspuns: „Este un termen care se va stabili în coaliţia de guvernare şi va depinde mult de felul în care evoluează deficitul bugetar pentru că trei luni, prin măsurile pe care le-am luat am reuşit să îl menţinem stabil şi să avem o anumită politică prudentă de deficit bugetar în această perioadă de timp”.

De asemenea, Marcel Boloş a mai fost întrebat când vor fi stabilite măsurile fiscal-bugetare.

„Pentru ca să fie asumată răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetar, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, luna septembrie este luna de referinţă şi cât de curând posibil coaliţia de guvernare va anunţa data la care se va asuma răspunderea guvernului pe pachetul de măsuri”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a precizat şi cum decurg negocierile la Bruxelles.

„Suntem în perioada în care, împreună cu serviciile Comisiei, ne corelăm cu impactul bugetar asupra măsurilor pentru că aici a fost discuţia cu reprezentanţii Comisiei Europene şi sper să închidem aceste discuţii tehnice cât de curând posibil pentru a avea aceleaşi cifre, să nu avem impact bugetar diferit faţă de Comisia Europeană”, a declarat Boloş.

El a mai fost întrebat cât este gaura din buget în prezent.

„2,66% din PIB este la sfârşitul lunii august, 43 de miliarde de lei”, a transmis Marcel Boloş.

Citește și: Vouchere energie 2023, dar nu pentru toată lumea. Cine sunt românii norocoși care vor plăti la jumătate facturile la curent