Vouchere energie 2023. Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie

Ajutorul de 700 de lei pentru plata facturilor, livrat după 20 februarie, poate aduce amenzi de 6.000 de lei dacă nu este folosit corect de românii nevoiaşi.

30 ian. 2023, 11:32
Vouchere energie 2023. Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie

Vouchere energie 2023. Important de reținut că aceste carduri pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți, potrivit unui anunț oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Astfel, cu aceste vouchere pot fi făcute plăți la facturile de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Vouchere alimente 2023. Veste proastă pentru românii sărmani, cardurile se alimentează abia în martie

La întrebarea „Pot retrage numerar de pe carduri?”, MIPE răspunde categoric

  • Nu există această posibilitate. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie. 
  • Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei. 
  • Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei. 

Românii vulnerabili vor primi în 2023 două tichete de 700 de lei pentru ajutor la energie, în luna februarie și în toamna anului viitor. Lista cu beneficiarii a fost întocmită de Ministerul Muncii, iar carurile sociale vor fi distribuite de Poșta Română. Cât despre amenzile uriașe de 6.000 de lei, românii trebuie să știe că riscă acest lucru dacă vând sau donează cardul sau, și mai rău, cheltuiesc banii pentru alte servicii decât cele pentru care e e destinat.

”Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, transmite MIPE.

“Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe. Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Vouchere facturi 2023. Poştaşii sună la uşă de săptămâna viitoare. Când intră primii bani pe card
Vouchere energie 2023. Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Românii pot plăti cu aceste carduri facturile la mai mulți furnizori, până când suma va fi cheltuită în totalitate.

Vouchere energie 2023. Cum se utilizează?

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

  • venitul minim garantat;
    alocația pentru susținerea familiei;
  •     statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Vouchere energie 2023. Cum se stabilesc listele finale cu beneficiari?

Procedura de stabilire a listelor cuprinde următoarele etape:

I. Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță.

II. Se verifică veniturile acestora.

III. Pentru fiecare punct de consum, se verifică numărul de locuitori.

IV. Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.

Care sunt condițiile de acordare?

Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu. 

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Când expiră ajutorul?

1 ianuarie 2024: toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Care sunt actele necesare pentru plată?

Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare).

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Vouchere energie 2023. Cum se efectuează plata?

1. La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.
2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).
3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.